Uskoro bolji uvjeti registracije za poduzetnike

Poboljšanje poslovnog okruženja glavna je smjernica kojom se u 2017. godini vodilo i kojom će se i u 2018. voditi Ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta Federacije BiH, zaključak je jučer održane godišnje konferencije za medije ovoga ministarstva. Ministar Amir Zukić rekao je kako je u prošloj godini ministarstvo bilo fokusirano na dokument ekonomskog razvoja koji je naslonjen na Reformsku agendu kako bi se stvorile pretpostavke za uspješno poboljšanje poslovnog okruženja za bolje poslovanje malih i srednjih poduzeća i obrta.

-Vođene su aktivnosti na mnogim poljima kako bi se smanjile administrativne barijere koje smetaju poduzetnicima…Ipak nije se otišlo dovoljno daleko u pojednostavljenju procedura. Novim zakonom bi se trebale stvoriti pretpostavke da se to poboljša, rekao je ministar Zukić dodavši kako treba promijeniti još pet zakona da bi se troškovi i proces registracije smanjili. Za šest mjeseci bi se mogli vidjeti značajni pomaci oko procesa registracije, stava je on. Naglašava i to da je mnogo važnije da se riješe barijere koje se javljaju nakon registracija.

Poboljšanje stanja

Podsjetio je kako je kroz Parlament FBiH prošao Nacrt zakona o obrtu, te kako on uskoro ide u proceduru u obliku prijedloga. Također napravljena je i radna verzija zakona o poticaju malog gospodarstva kako bi se stvorili bolji okviri poticanja i stimuliranja sektora malih i srednjih poduzeća.

-Vrlo brzo će i to ići na Vladu i biti novi iskorak u stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, poručio je Zukić. Govoreći o procesima koji se nastavljaju i u ovoj godini Zukić je rekao kako su u toku i aktivnosti na izradi propisa na poboljšanju poslovne infrastrukture, prije svega misleći na poslovne zone kao i inkubatore, tehnološke parkovi i druge potporne institucije koje osiguravaju brži razvoj malih i srednjih poduzeća.

Pokrenute su nove stvari ove godine koje se tiču mentoringa. Naime, u suradnji sa japanskom agencijom za razvoj pokušavaju se obučiti ljudi da pokušaju stvoriti novu uslugu savjetovanja u sektoru malih i srednjih poduzeća.

Rekao je i kako je ministarstvo uključeno u rad drugih grupa koje pokušavaju smanjiti administrativne prepreke u procesu postupka registracije malih i srednjih poduzeća. Radilo se i radi aktivno na certifikaciji općina. Zukić je kao važan segment rada naveo i izradu informacionog sustava koji bi obuhvatio sve poslovne sfere u Federaciji, a s ciljem da se na jednom mjestu nađu sve relevantne informacije koje investitorima mogu biti važne. Ministar je podsjetio i na projekt subvencioniranja gdje se kroz kreditne i grantove investiralo u mala i srednja poduzeća. Radi se o 9,1 milijun maraka povoljnih kredita koji se daju preko Razvojne banke.

Brojni projekti

Tajnik  Ministarstva Jozo Bejić ponovio je također kako se u 2017. radilo na stvaranju boljeg okruženja za rad malih i srednjih poduzeća.

-Cilj ministarstva jeste integrirani rast kroz razvoj trgovine, održivi rast kroz razvoj lokalnih zajednica, pametan rast kroz razvoj inovacija, inkluzivni rast kroz upošljavanje…, rekao je Bejić podsjetivši i na projekt certificiranja općina za povoljno poslovno okuženje. Cilj ovoga projekta jeste da se ocijeni koliko su spremne lokalne zajednice da budu na raspolaganju investitorima. Od 2013. do 2017. je certificirana tek 21 općinu i grad, a ovaj certifikat garant je investitorima da su općine

povoljne destinacije za ulaganja. Nositelji certifikata su Bihać, Bosanska Krupa, Gradačac, Goražde, Jablanica, Novi Grad Sarajevo, Posušje, Sanski Most, Tešanj, Žepče i Zenica.

Zdravko Čerović pomoćnik u sektoru razvoja projekata govorio je o nekoliko projekata i zakona koji će se nastaviti u ovoj godini. Govoreći o zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva kazao je kako je cilj usklađivanje i jasna definicija ciljeva razvoja i stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta.

-Jedna od odredbi je i razvoj Vijeća za razvoj malih i srednjih poduzeća gdje bi kroz jedan dijalog javnog i privatnog sektora pokušalo da se svi problemi definiraju i nađe mogućnost za njegovo rješavanje, rekao je. Drugi važan zakon  je zakon o unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture.

Adis Fajić stručni savjetnik za poduzetništvo je govorio o važnosti EU akta za mala i srednja poduzeća (SBA – Small Business Act).

Stručni savjetnik u ministarstvu Sead Džiho na koncu je naveo da je u projektima izgradnje poslovne infrastrukture, odnosno izgradnji poduzetničkih zona i poticaju poduzetničkim potpornim institucijama ostvaren značajan rezultat. Za ove projekte će se u ovoj godini izdvojiti 4 milijuna maraka putem javnog poziva.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, [email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!