Uskoro prvi litri pitke vode s novog izvorišta za stanovnike bugojanske općine

Na lokaciji Husića Vrelo kod Bugojna počeli su radovi na izgradnji novog bazena s pitkom vodom, čije stavljanje u funkciju će poboljšati vodosnabdijevanje u tom gradu.

Posao obavljaju radnici preduzeća „Ganik“ iz Viteza, a prva faza projekta vrijedna oko 40.000 KM, u okviru koje se planira uraditi početna kaptaža s glavnim ventilom za odvod vode, trebala bi biti završena u narednih desetak dana.

-Ovo je početak rješavanja problema vodosnabdijevanja na teritoriji cijele općine, a novi litri vode značit će nam puno. Rasteretit ćemo izvorište Kruščica s kojeg se pitkom vodom snabdijeva veći dio stanovništva, i staviti van funkcije izvorište Bila Vrila, na čiji kvalitet su se građani žalili – kazao je prilikom obilaska gradilišta načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

Smatra da će izgradnjom akumulacijskog bazena u budućnosti, novim litrima pitke vode i cjevovodom, biti stvorene pretpostavke za „bolje rješenje prisutnih problema u vodosnabdijevanju na području bugojanske općine“.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Bugojno Igor Vrljić izrazio je nadu da će se započeti radovi vršiti predviđenom dinamikom, i da građani Bugojna „neće puno čekati na puštanje vode s izvorišta Husića Vrelo, kako bi pili kvalitetnu i zdravu vodu“.

-Sada pijemo vodu koja u Bugojno dolazi kroz osamnaest kilometara duge cijevi. I zbog toga je ovaj projekt veoma značajan – kazao je Vrljić. 

Husića Vrelo nalazi se na lokalitetu Mjesne zajednice Vesela i oko šest kilometara je udaljeno od gradske zone.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!