USPON I PAD NAJPOZNATIJIH PLAĆENIKA SVIJETA: Pali su u nemilost Kremlja nakon što je Putinov ‘chef’ napravio ponižavajuću grešku

Nakon što su pretrpjeli velike gubitke od američke vojske kod Deir er-Zora u Siriji u operaciji koju nije odobrio Kremlj, poslove dotad nedodirljive Wagner grupe na Bliskom Istoku i u Ukrajini preuzele su slične (para)vojne tvrtke

Tajnovita ruska Wagner Grupa, tvrtka iza koje se krije plaćenička vojska koja u ime Kremlja obavlja prljave poslove na ratištima od Ukrajine preko Sirije do Srednjoafričke Republike kao da je izašla iz nekog romana Toma Clancyja. Riječ je o tvrtki osnovanoj za potrebe tajnih vojnih operacija Moskve izvan granica Rusije. Njeni ‘zaposlenici’ sudjelovali su u nekima od najtežih borbi u istočnoj Ukrajini i Siriji, a o njima se nije mnogo znalo sve do veljače 2018. godine kada su dospjeli na naslovnice nakon katastrofalnog napada na američke položaje na sjeveroistoku Sirije.

Wagner grupa dotad je imala jedno od glavnih uloga u prilično agresivnoj novoj ruskoj vanjskoj politici. No, spletom okolnosti, danas je utjecaj te (para)vojne tvrtke mnogo manji i može se, kako piše Foreign policy, govoriti o usponu i padu Wagner grupe.

Gdje su nestali plaćenici Wagner grupe u Siriji?

Koncem srpnja neovisna ruska novinska kuća Novaja Gazeta otkrila je da trojica ruskih plaćenika ubijenih u središnjoj Siriji sredinom lipnja nisu bili pripadnici Wagner grupe već posve druge tvrtke zvane Shield (Štit). Bili su to prvi ruski plaćenici ubijeni u Siriji za koje se ispostavilo da nemaju veze s Wagner grupom, iako su stradali na području koje je dotad bilo glavna operativna zona te paravojne tvrtke i gdje su plaćenici Wagnera imali ključnu ulogu u zauzimanju Palmire i Deir ez-Zora 2016. godine te ponovnom preuzimanju od ISIL-a tih sirijskih gradova 2017. godine.

Informacija objavljena ljetos o Novaya Gazeti nije bila nimalo ugodna za šefove Wagner grupe jer je postalo jasno da se na tom području, koje koje je bilo njihova zona odgovornosti, pojavila još jedna slična (para)vojna tvrtka.

Poslani u Venezuelu da obavljaju zaštitarske poslove

Nedugo potom ruski neovisni portal Meduza objavio je razgovor s jednim od ruskih plaćenika iz Wagner grupe, raspoređenih u Venezueli. Tamo je u siječnju ove godine stigla skupina plaćenika (odnosno “izvođača radova” kako piše Foreign Policy) ne bi li pomogla tamošnjem predsjedniku Nicolasu Maduru sačuvati vlast nakon što su počeli masovni prosvjedi protiv njega. Neki zapadni analitičari naprečac su zaključili kako je to još jedan u nizu dokaza da je Wagner grupa važan instrument vanjske politike Kremlja.

Međutim, anonimni sugovornik Meduze, otkrio je da su on i drugi plaćenici iz Wagner grupe ondje poslani kako bi čuvali urede ruskog naftnog diva Rosnjefta u Caracasu, odnosno obavljali klasični zaštitarski posao. I drugi sugovornici portala Meduza potvrdili su da sama Wagner grupa nije u Venezuelu poslana ni po kakvom važnom zadatku već da bi obavljali najobičnije zaštitarske poslove.

Iz svega toga čini se, piše Foreign Policy, da je Wagner grupa izgubila svoj utjecaj i da su na njeno mjesto došle neke nove (para)vojne tvrtke, u prvom redu Shield i Patriot, koje organiziraju plaćeničke vojske.

Prva izravna borba Rusa i Amerikanaca nakon Vijetnamskog rata

Smatra se da je početak pada moći Wagner grupe započeo debaklom u Siriji u veljači 2018. kada su se u Deir er-Zoru sukobili s američkim snagama i pretrpjeli strašan poraz. Ondje je 7. veljače 2018. šestotinjak plaćenika Wagner grupe tenkovima i artiljerijom napalo položaje Sirijskih demokratskih snaga, uglavnom tamošnje kurdske milicije koja je usko surađivala i bila pod svojevrsnim patronatom SAD-a. “Wagnerovci’ tada možda nisu znali da su na položajima Sirijskih demokratskih snaga bili i američki vojni savjetnici koji su, čim je započeo napad, zatražili pomoć američke vojske. Ruski plaćenici tako su puna četiri sata bili izloženi udarima američkih snaga iz zraka i s kopna, a procjenjuje se da ih je u tom kontranapadu poginulo i ranjeno više od tri stotine.

Bio je to ujedno prvi izravni sraz ruskih i američkih snaga još od Vijetnamskog rata.

Šef Wagnera organizirao napad na svoju ruku

Još je nevjerojatnije da taj napad ruskih plaćenika, koji se pretvorio u teški poraz, nije naredio niti odobrio nitko ‘odozgo’, iz Kremlja. Kasnije su snimke telefonskih razgovora otkrile da je kontroverzni oligarh Jevgenij Prigožin, čovjek koji stoji iza Wagner grupe, odobrio ovaj napad na svoju ruku i u dogovoru s nekoliko sirijskih poslovnih partnera koji su bili zainteresirani za naftna polja u blizini Deir er-Zora. Inače, Prigožin je (bio) toliko blizak Vladimiru Putinu da su mu prišili nadimak “Putinov kuhar” (chef) jer je njegova tvrtka organizirala cateringe na domjencima u Kremlju.

Službenoj Moskvi nakon tog incidenta trebalo je čak tjedan dana da prizna kako je “moguće da su u sukobu sudjelovali i građani Ruske Federacije koji nisu povezani sa službenim ruskim oružanim snagama u Siriji”. Potom je Kremlj priznao i da je u operaciji poginulo pet ruskih građana, a na koncu su morali objaviti kako se radilo o “nekoliko desetaka pogfinulih”. Uglavnom, bio je to težak udarac za Kremlj, a teško osramoćeni Prigožin morao se dodvoravati Putinu uvjeravajući da se takvo što više neće ponoviti.

U Kremlju nitko nije pustio suzu za Wagnerom

No, po svemu sudeći, Wagner grupa nakon toga je ipak pala u nemilost Kremlja ne dobivši drugu priliku. Poslovi koje je ta paravojna tvrtka potom dobivala bili su daleko ispod dotadašnjeg renomea, a plaćenici su s “atraktivnih” ratišta Ukrajine i Sirije premješteni u Južni Sudan i Mozambik gdje obučavaju pripadnike nekih tamošnjih milicija  te u Venezuelu gdje, kako se doznalo, čuvaju urede Rosnjefta. Poslove Wagner grupe na strateški osjetljivom Bliskom Istoku i u Ukrajini već su preuzele slične tvrtke poput Shielda, Patriota (navodno izravno vezanog uz rusko Ministarstvo obrane) i Vege.

Čini se da je ta skupina degradirana bez puno pompe i da za njom nitko u Kremlju nije pustio suzu, piše Foreign Policy. Sam Prigožin nikada i nije bio u središtu pozornosti pa stoga vjerojatno nije ni pokušao dizati prašinu oko kraha Wagner grupe kako ne bi ugrozio svoje druge poslove. Moskvi, osim toga, daljnje blamaže s tom tvrtkom i nisu bile potrebne jer se situacija na ratištima u Siriji i Ukrajini u međuvremenu znatno smirila.

izvor: klik.hr

error: Content is protected !!