Uspostavlja se posebni fond za stabilizaciju gospodarstva

Vlada Federacije je usvojila informaciju o Programu aktivnosti Vlade FBiH za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa a sve sa ciljem očuvanja radnih mjesta, pojačana zaštita u slučaju gubitka posla, očuvanje stabilnosti MIO i očuvanje stabilnosti bankarskog sektora. Jedna od mjera je uspostava Koordinacijskog odbora za stabilizaciju gospodarstvo i saniranje posljedica pandemije koronavirusa, što je urađeno na osnovu zaključka Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH. Koordinacijski odbor čine resorni federalni ministri, na čelu s federalnom ministricom Editom Đapo. U njegov rad bit će uključeni predstavnici poslodavaca i sindikata, te stručnjaci, a, po potrebi, predstavnici županijskih vlada.

– Predviđena je uspostava posebnog fonda za stabilizaciju gospodarstva s ciljem podrške  kompanija-izvoznica koje se zbog posljedica širenja  koronavirusa na izvoznim tržištima suočavaju sa problemima u poslovanju. Osim toga, ovaj fond podržao bi kompanije iz ostalih sektora, posebno promet i turizma, te ostalih. Sredstva za financiranje fonda bila bi osigurana iz više domaćih i stranih izvora, navode iz Vlade FBiH. Nadalje, Vlada će uputiti poziv županijskim vladama i općinskim administracijama da doprinesu ovom fondu iz kojeg bi bila distribuirana sredstva prema zajednički utvrđenih kriterija u okviru Koordinacijskog odbora. Bit će uspostavljen jamstveni fond s ciljem održavanja i poboljšanja likvidnosti kompanija za koje se uspostavi da im je poslovanje ugroženo zbog širenja koronavirusa.

Sredstva ovog fonda uglavnom će činiti komisiona sredstva Vlade FBiH kod Razvojne banke FBiH. Po potrebi, dodatna sredstva bi mogla biti osigurana osigurati od strane Vlade FBiH, ali i međunarodnih multilateralnih i bilateralnih kreditora/donatora. Jamstva bi se plasirale  putem komercijalnih banaka na osnovu odgovarajućih ugovornih aranžmana sa Razvojnom bankom FBiH. Cilj uvođenja moratorija na otplatu kredita je uspostava okvir za restrukturiranje kreditnih aranžmana fizičkih i pravnih osoba kod kojih bude utvrđeno da su nastupile otežavajuće okolnosti za servisiranje kredita uslijed širenja koronavirusa. Uzimajući u obzir važeći zakonski okvir o nezavisnosti Agencije za bankarstvo FBiH, Vlada će zatražiti od ove institucije kao i nadležnih državnih tijela da donesu regulatorne mjere za osiguranje moratorija na otplatu i restrukturiranje kreditnih aranžmana. Osim ovoga, bit će osiguran moratorij na plaćanje kreditnih obaveza korisnicima (čije je poslovanje je ugroženo zbog širenja koronavirusa) tzv. trajnog revolving fonda kod onih banaka koji ga administriraju. Vlada FBiH će zadužiti Razvojnu banku FBiH da, u suradnji s resornim ministarstvima, pripremi prijedlog odluke o uspostavljanju kreditne linije za poboljšanje likvidnosti kompanija za koje se utvrdi da je poslovanje ugroženo širenjem koronavirusa. D. B.

One thought on “Uspostavlja se posebni fond za stabilizaciju gospodarstva

  • ožujak 24, 2020 at 10:56 am
    Permalink

    Excellent blog right here! Also your site a lot up fast! What web host are you the use of? Can I am getting your associate link to your host? I want my website loaded up as quickly as yours lol

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!