Usvaja se rezolucija o zapadnom Balkanu

U St Julian’s, na sjevernoj obali Malte, od 28. do 30. ožujka održavaju se studijski dani i kongres Europske pučke stranke (EPP) najveće europske političke grupacije, na kojem sudjeluju voditeljica HDZ/EPP delegacije Dubravka Šuica te zastupnici Ivana Maletić, Željana Zovko i Ivica Tolić. Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko potvrdila je kako će danas biti usvojena Rezolucija o zapadnom Balkanu. Taj će dokument, naglasila je, biti snažna poruka za tihu većinu ovog područja te ohrabrenje za nastavak reformi, kako institucionalnih tako i gospodarskih, na putu za izlazak iz mračnog tunela prošlosti.

Zastupnica Dubravka Šuica naglasila je pak kako su glavne teme ovog skupa jačanje obrane i sigurnosti bazirane na zajedničkim vrijednostima te naglasak na osiguravanje fiskalne stabilnosti i gospodarskog napretka za EU.

Ova rezolucija dolazi u kratko vrijeme nakon što je upravo zalaganjem hrvatskih europarlamentaraca u nedavnoj Rezoluciji o BIH naglašena potreba poštivanje načela federalizma, decentralizacije i pune ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana.

Krajem veljače Europski parlament usvojio je Rezoluciju o BiH koju je pripremio izvjestitelj za BiH Cristian Dan Preda u kojoj je, između ostalog, naglašeno kako

BiH neće biti uspješna kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji dok se ne uspostave odgovarajući institucionalni uvjeti i upućen je poziv političkim vođama da rade na uvođenju nužnih promjena, uključujući reformu izbornog prava, uzimajući pritom u obzir načela iznesena u ranijim rezolucijama, kao što su načela federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja.

 

 

error: Content is protected !!