Usvojen Prijedlog odluke o stjecanju imovine u korist Brčko distrikta BiH

 Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je u srijedu Prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za stjecanje imovine u korist Brčko distrikta BiH.

 Riječ je o utvrđivanju javnog interesa za stjecanje imovine u korist Brčko distrikta BiH za 37 vlasnika na ukupnoj površini od oko 4.000 četvornih metara koji će biti obeštećeni, a u svrhu izvedene rekonstrukcije savskog obrambenog nasipa u Vučilovcu radi pribavljanja građevinske dozvole, priopćila je Vlada Brčko distrikta BiH.

 Zoran Gajić, predstojnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo, kazao je da je prilikom dobivanja građevinske dozvole i izrade projektne dokumentacije te iskolčavanja od strane geodetske službe utvrđeno da dostizanjem visine nasipa koja se treba postići dolazi do obrušavanja materijala i da se dijelom, po pola metra ili metar s jedne i s druge strane, ulazi u privatni posjed mimo građevinske dozvole i projektne dokumentacije.

 “Odjel je u studenom 2017. godine dogovorio s vlasnicima poljoprivrednog zemljišta da se nastave radovi s obzirom na to da je projekt od velikog značaja za zaštitu imovine i ljudi na području Vučilovca te da se tijekom procesa izgradnje trebaju riješiti imovinski odnosi, a vlasnici zemljišta obeštetiti. Radovi na ovom projektu u završnoj su fazi. To su donatorska sredstva u iznosu od 966.000 eura. Nasip se privodi kraju i za deset-petnaest dana radovi će biti i okončani”, pojasnio je Gajić.

 Vlada je usvojila i Zaključak o davanju suglasnosti Odjelu za zdravstvo i ostale usluge za sudjelovanje u projektu “Procjena invaliditeta i obuhvaćanje osoba s teškim invaliditetom za BiH”.

 Nataša Stevanović, voditeljica Pododjela za socijalnu skrb Vlade Brčko distrikta BiH, rekla je da je Vlada Brčko distrikta BiH dala suglasnost za sudjelovanje u projektu koji je aktualan na razini BiH, a koji se odnosi na procjenu invaliditeta i obuhvaćanje osoba s teškim invaliditetom.

 “Ovaj projekt sličan je projektu koji smo mi već primijenili u Distriktu kroz zakone i izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi, a to je da se pravo na dodatak za njegu i pomoć druge osobe bazira na prvobitnom oboljenju, odnosno na utvrđivanju oboljenja koja su aktualna prema Zakonu o socijalnoj skrbi i vrsti oboljenja, ali i Bartelovom indeksu aktivnosti. Upravo je ovaj projekt najvećim dijelom utemeljen na tome da se Bartelov indeks aktivnosti isključivo koristi prilikom utvrđivanja invalidnosti”, istaknula je Stevanović.

 Dodala je da prema posljednjim podacima u Distriktu ima 2.400 korisnika dodatka za njegu i pomoć druge osobe.

 Uz ostalo, na sjednici je usvojen i Nacrt zakona o dopuni Zakona o fiskalnim sustavima po žurom postupku i upućen u skupštinsku proceduru.

 Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, izrazio je uvjerenje da će Skupština podržati ovaj Nacrt zakona budući da se, kako je naveo, u njemu samo u jednoj točki, regulira pitanje odlaganja fiskalizacije za odvjetničku djelatnost kao odgovor na situaciju koja već nekoliko mjeseci opterećuje rad pravosuđa i policije.

 “Zbog obustave rada odvjetnika imali smo situaciju da je blokiran pravosudni sustav i po posljednjim informacijama preko 800 predmeta je na čekanju. Također, bile su upitne i neke akcije policije u provedbi Kaznenog zakona, tako da mislim da je u ovom trenutku, ne ulazeći u suštinu zahtjeva odvjetnika kao i opravdanost tih zahtjeva, naša odgovornost da ovu novonastalu situaciju prevladamo, ne izuzimanjem odvjetnika iz fiskalizacije, već odlaganjem procesa fiskalizacije na godinu dana, kada će se sagledati sve okolnosti u svezi s fiskalizacijom ili izuzimanjem iz fiskalizacije odvjetničke djelatnosti”, kazao je Milić.

 Podsjetio je da odvjetnici u BiH, nigdje osim u Brčkom, nisu bili obuhvaćeni procesom fiskalizacije i da je riječ o obustavi rada ne samo brčanskih odvjetnika, već svih odvjetnika iz BiH pred institucijama Distrikta, i to je “onaj problem s kojim smo se mi suočili i koji pokušavamo prevladati na ovaj način”.

 “Na sjednici je potencirana obveza poreznih tijela Distrikta da i za vrijeme eventualnog odlaganja procesa fiskalizacije za odvjetničku djelatnost osiguraju dosljednu primjenu svih ostalih propisa koji se tiču kontrole financijskog poslovanja, između ostalog, i ove djelatnosti”, pojasnio je Milić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!