UTAKMICE IZ 1922. : Velež dobio Zrinjski, ali najbolji u gradu bio je treći klub kojeg ni zajedno nisu uspjeli pobijediti

U Mostaru je 8. rujna 1922. godine odigrana nogometna utakmica između RŠK Velež i HŠK Zrinjski.

Novinski izvještač javlja da su obe ekipe izašle na teren u nešto izmijenjenim „postavama“. Dalje navodi da je HŠK Zrinjski „predveo“ mnogo bolju igru i da je čitavo vrijeme bio nadmoćniji.
Međutim zbog dobre obrane Veleža u half liniji i bekovskog para, nisu mogli doći do povoljnog rezultata. Istakao se bek Lalić koji je tog dana blistao sprječavajući Zrinjevce da dođu u vodstvo.
Jedini gol na utakmici postigli su igrači Veleža sa jedanaest metara.
Dva dana kasnije u Mostaru je zabilježena još jedna utakmica. Ovog puta vještinu su odmjerili igrači JŠK i kombiniranog tima Mostara. Naravno da su taj sastav sačinjavali igrači iz sva tri gradska kluba čime se pokazuje da je rivalitet između njih vladao samo u oblasti sportskog nadmetanja.
Uvjerljivo bolji bili su nogometaši JŠK savladavši protivnika sa 4:0. Sastav JŠK je izgledao ovako: Šola, Milavić, Banić, Tuta, Marašek, Đuđa, Mikačić, Ćorić (kao gost), Peraković, Krezić i Kojo.
S druge strane za kombinirani tim Mostara nastupili su: Pažun, Milićević II, Kučinović, Šarac, Pavić, Durić, Hadžiomerović, Katić, Šeho, Jovičić, Vilić.
JŠK je tek u 40. minuti postigao zgoditak a potom je, nakon veoma slabe igre, uspio još tri puta zatresti mrežu protivnika i time pokazati da je daleko uspješnija ekipa, što je dokazivao u nekoliko navrata osvajajući prvo mjesto gradske lige.
Trener u kombiniranom sastavu je Ivo Ćorić, koji je bio trener u Zrinjskom a zatim i u Veležu.
JŠK je imao najbolji stadion i to je onaj za koji se danas odomaćio naziv „Staro Veležovo igralište“, nadomak Partizanskog spomenika. HŠK Zrinjski imao je stadion prekoputa današnjeg Mepas Malla, dok Velež nije imao svoj stadion i trenirao je na poljani poviše Sjevernog logora. Uglavnom su sve utakmice gradski rivali igrali na stadionu JŠK jer je bio najkvalitetniji i najprostraniji. Z.S.

Zanimljivost je da je inicijativu grupe građana, mahom radnika i đaka Učiteljske škole, u Mostaru 26. 6. 1922. godine osnovan Velež, sa predznakom Radnički športski klub, pa je moguće da je ovo bila prva utakmica gradskih rivala.
Velež je nastao 1922. i funkcionirao do 1939. godine, kada su mu tadašnje vlasti zabranile rad. To se dogodilo poslije utakmice sa podgoričkom Crnom Gorom, igrane na godišnjicu napada Hitlerove Njemačke na Poljsku, iza čega su uslijedile demonstracije na kojima su sudjelovali igrači Veleža. Velež je, poslije gotovo petogodišnjeg prislinog mirovanja, obnovljen u ožujku 1945.
Zrinjski je osnovan 1905. godine i to je najstariji nogometni klub u Bosni i Hercegovini. Nakon Drugog svjetskog rata, u kojem se natjecao u Prvoj nogometnoj ligi tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, poslijeratne su komunističke vlasti Zrinjskom zabranile rad. Klub je obnovljen 1992. godine.

error: Content is protected !!