UTORAK JE DAN D: Formiranje vlasti ili uvod u nezapamćenu krizu?

Utorak će biti dan ‘D’ kada će se u Predsjedništvu BiH prelomiti ide li se u  formiranje vlasti na nivou BiH ili pak u krizu nesagledivih razmjera.

Za utorak su zakazane vanredna i redovna sjednica Predsjedništva BiH. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik zatražio je održavanje vanredne sjednice na kojoj bi se imenovao kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara Zoran Tegeltija (SNSD) u skladu sa sporazumom o formiranju vlasti koji je 5. kolovoza potpisao sa predsjednicima HDZ-a BiH Drganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem. No, predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić (DF) zakazao je prije toga redovnu sjednicu i na dnevni red stavio usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) koji nije prošao ni Vijeće ministara, ni Parlament BiH.

Tako su članovi Predsjedništva Šefik Džaferović (SDA) i Željko Komšić (DF) kao uvjet za imenovanje mandatara postavili usvajanje Godišnjeg plana i to mimo političkog dogovora, a po svemu sudeći da prste u cijeloj priči imaju veleposlanstva pojedinih zemalja.

Diplomatske aktivnosti

U prilog tome idu i činjenice da su savjetnici članova Predsjedništva BiH u prošlom tjednu pozvani u Veleposlanstvo SAD-a na konzultacije i usuglašavanje oko Godišnjeg nacionalnog plana. Dodik je jasno poručio da se njegovi savjetnici neće sastajati sa medijatorima iz SAD-a i ostatka međunarodne zajednice.

“Ako neko sada želi da uvuče Amerikance u sve ovo, ja to odbijam i mi u tome nećemo učestvovati”, naveo je Dodik.

Pojedini sarajevski mediji objavili su kako je istog dana kada su trojica lidera potpisala sporazum o formiranju vlasti održan tajni sastanak veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država Erica Nelsona i veleposlanika Velike Britanije u BiH Matthew Fielda sa Željkom Komšićem. Nedugo nakon toga Komšić je zakazao sjednicu na čiji je dnevni red mimo procedura stavio Godišnji nacionalni plan.

Portal Klix jučer je objavio kako će danas u zgradi Predsjedništva biti održan sastanak veleposlanika Nelsnona i Fielda sa predsjedavajućim Komšićem uz tumačenje kako su to jasne poruke Dodiku.

Činjenica da veleposlanici stižu u Predsjedništvo dan uoči dvije važne sjednice svakako je simptomatičan.

Što se tiče stava SAD-a on se jasno može iščitati iz poruka Matthewa Palmera, zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a za Europu i Euroaziju, koji je u razgovoru za Glas Amerike rekao da je važno da BiH preda ANP, a da su Dodikove prijetnje beskorisne.

Treba spomenuti da se Dodik prije nekoliko dana na Jahorini sastao sa veleposlanikom Rusije Petrom Ivancovom, a nakon sastanka je poručeno kako ne treba postavljati nikakve uvjete za formiranje vlasti, te kako treba žurno formirati vlast na nivou BiH.

U cijeloj priči ne treba zaboraviti da je dogovor  trojice lidera postignut pod pokroviteljstvom Delegacije Europske unije, te da je sastanak na kome je potpisan sporazum o formiranju vlasti organizirao šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Wigemark.

Rušenje dogovora

Da stvari ne idu u pravcu stabilizacije i formiranja vlasti govore i jučerašnje izjave članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Željka Komšića koji su ”razmijenili vatru” putem medijima. Dodik je optužio Komšića da pozivom na ukidanje konstitutivnosti otvoreno podriva sistem na kojem počiva BiH. Nije trebalo dugo da Komšić odgovori kako je ”dosljedno provođenje Mišljenja Europske komisije” problem za Dodikovu politiku blokada”.

U medijsko rušenje dogovora oko formiranja vlasti i jučer su se uključili mnogi političari i analitičari. Tako je dugogodišnji političar i bh. državnik Zlatko Lagumdžija komentirajući aktualnu situaciju ”savjetovao” kako je bolje da ova kriza traje, nego da Predsjedništvo krši Ustav i zakone. ”Ukoliko bi Džaferović ili Komšić odustali od vladavine prava ili njih dvojica zajedno i doveli nas u situaciju da imamo mandatara koji neće da poštuje vladavinu prava, a to je slanje ANP-a u bilo kojoj formi, onda bi i jedan i drugi praktično bili politički pomnoženi s nulom. Tako da ja ne vidim rješenje u nepoštivanju vladavine prava”, kazao je Lagumdžija.

Poziv na formiranje vlasti

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara jučer je poručio kako je nužno  što prije formirati novi saziv Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH da bi država mogla funkcionirati. ”Žurno je i pokrenuti sve nepotrebne zastoje na pridruživanju BiH međunarodnim organizacijama, prije svega, europskim i euroatlantskim integracijama”, naveo je Čavara. Govoreći o Vladi FBiH, Čavara je rekao da se mogu ispuniti svi potpisani uvjeti stranačkih lidera potpisanih u načelima o formiranju vlasti, kako na nivou BiH, tako i na nivou FBiH.

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić ocijenio je da će BiH završiti u slijepoj ulici koja ne vodi nikud, a posebno ne na europski put ako konačno ne bude formirana vlast i ako se BiH ne počne sama baviti svojom sudbinom.

”Nedavna najava Francuske, Nizozemske i Danske da nisu za proširenje EU-a potvrđena je kada su se suprotstavile započinjanju pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, iako je Europska komisija dala preporuku da se krene u taj proces. Tim zemljama, pak, problem nije bio ni Godišnji nacionalni plan (ANP) za pristupanje NATO-u ni upitnik Europske komisije, ni Reformska agenda, ali se rampa i za njih spušta. Kakva je to poruka nama u BiH? To na jasno govori da se okrenemo jedni drugima, poštivanju vlastitih dogovora i političkih sporazuma, a posebno izborne volje glasača o čijoj se sudbini i odlučuje. Zato je jedini način da se spasi BiH da se 20. kolovoza na sjednici Predsjedništva BiH imenuje kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara BiH te krene rješavati životna pitanja sviju u BiH. Ako i ovu šansu ispustimo, ostat ćemo taoci jalovih političkih ambicija i propalih kvazidiplomatskih ofenziva”, poručio je Špirić.  

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović, [email protected]

error: Content is protected !!