Utvrđen ‘program proslave’ neustavnog ‘Dana RS’

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 29. marta je proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao “danu RS“, ali je predsjednica tog bh. entiteta Željka Cvijanović predsjedavala danas prvom sjednicom, kako je saopćeno, Organizacionog odbora za proslavu “dana RS” 2020. godine.

-Članovi Odbora utvrdili su da će centralni događaji povodom proslave Dana Republike, kao i prethodnih godina, biti svečani defile na Trgu Krajine i svečana akademija u Sportskoj dvorani ‘Borik’ – saopćeno je nakon sjednice.

Za brojne delegacije predviđeni su prijemi kod predsjednice, održavanje sjednice Senata RS, kao i dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, kaže se u saopćenju.

“Dan RS”, kako se dodaje, biće obilježen u svim gradovima i opštinama RS, kao i u Brčko Distriktu.

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti entiteta RS izražavali su i ranijih godina negodovanje zbog činjenice da je nastavljeno s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao “dana RS“.

Isticali su da, po mišljenju Venecijanske komisije i odluci Ustavnog suda BiH, 9. januar kao tzv. “dan RS“ predstavlja historijsko naslijeđe samo jednog, srpskog naroda i da kao takav uspostavlja povlašteni položaj pripadnika srpskog naroda u odnosu na Bošnjake, Hrvate, ostale i građane RS.

error: Content is protected !!