Uvećane grudi kod muškarca uzrokuju neugodnost i gubitak samopouzdanja

Ginekomastija predstavlja povećanje muških grudi koje može nastati kao rezultat mnogih faktora.Kada se uzrok ne otkrije,a to nije rijetko,govorimo o ginekomatiji nepoznatog uzroka.

Najčešće se javlja kao rezultat neizbalansiranosti nivoa hormona testosterona i estrogena.Zbog toga se pojavljuje u periodu puberteta ili u srednjim godinama, nakon 50 te godine. Može nastati i kao nuspojava uzimanja steroida koji utiču na nivo hormona.Jedan  od 3 muškarca mlađih od 40 godina ima problem sa ginekomastijom.Fiziološka ginekomastija se javlja u neonatalnom periodu( u toku prva 3 mjeseca života )kada estrogeni majke prolaze kroz placentu do ploda.Adolescentna ginekomastija  nastaje oko 14. godine  života zbog povećanog odnosa estrogen -progesteron.Povlačenje ginekomastije se dešava do kraja puberteta  a u 10 % slučajeva se zadržava i nakon toga .

Ginekomastija može biti jednostrana ili obostrana .Kada je jedna dojka uvećana, treba isklučiti tumoroznu tvorevinu.Prava ginekomastija je praćena obostranim  povećanjem žljezdanog tkiva dojki  većeg od 4 cm u prečniku i  koje je tvrde konzistencije.Neki muškarci  genetski imaju višak masnih ćelija  na grudima  što predstavlja lipomastiju  ili lažnu ginekomastiju .Naglašavam ,kada je muška žlijezda uvećana zbog masnih ćelija,zovemo je lažnom a kada je povećana zbog žljezdanog tkiva, radi se o pravoj ginekomastiji.To je važno razlikovati radi pravilnog liječenja.Obje se liječe operativno ali različitim metodama.

Psihološki i socijalni aspekti

Osobe sa  povećanim  mlječnim žljezdama  dojki  se često osjećaju nesigurno ,neatraktivno i neprivlačno.Povlače se ponekad  u sebe,pokušavaju prikriti deformitet.Oblače čvrste midere   ispod odjeće i u najtoplije vrijeme.To naravno,ograničava i remeti svakodnevni  socijalni život ,Takve osobe na bazenima ili na plaži ne skidaju majicu,kupaju se  s njom.Misle  da ih svatko posmatra.Naravno,nije svaka osoba opterećena ovim izgledom ali mlađe osobe najčešće jesu.

Često izbjegavaju druženja ,zabave.Ponekad budu zadirkivani od vršnjaka,koji znaju biti jako grubi .

  UZROCI

Pojedina oboljenja koja nastaju zbog poremećaja u strukturi hromozoma praćena su ginekomastijom.Tumori testisa mogu biti praćeni ginekomastijom, kao i poremećaj aktivnosti enzima koji pretvara testosteron u estrogen. Povećana aktivnost štitne žlijezde može biti praćena ginekomastijom.Lijekovi mogu dovesti  do ginekomastije a to su preparati digitalisa koje uzimaju srčani bolesnic, lijekovi koji sprečavaju sintezu testosterona( ketokonazol) ili njegovo stvaranje( spironolakton).Mnoge sistemske bolesti( ciroza jetre, uremija) su takođe uzroci nastanka.Na rast muških dojki utiču i spoljni faktori( upotreba alkohola u većim količinama i droge-marihuana na prvom mjestu).

SIMPTOMI I FAKTORI RIZIKA

Osobe sa ginekomastijom osjećaju da su im grudi osjetljive ,veoma rijetko i bolne. Zbog otečenog tkiva žlijezda dojke poprimaju oblik koji liči na ženske dojke sa uvećanim bradavicama.Uzrok pojave žlijezdanog tkiva u muškim dojkama treba pokušati  otkriti jer postoji mogućnost da se radi o nekoj bolesti dojke ili nekoj sistemskoj bolesti. Uvećane dojke su nekada simptomi endokrinih poremećaja, tumora, ciroze jetre.U faktore rizika spada uzimanje određenih lijekova, steroida, alkohola i droga.Kada muškarac ima ginekomastiju a uzrok je nejasan treba uraditi laboratorijske analize.Urade se  hormoni štitne žljezde ili koji kontroliraju rad štitne žljezde  kao tiroksin, tireostimulišući hormon  ali i polni hormoni kao testosteron,estradiol, prolaktin. Utrazvuk grudi je važan za otkrivanje eventualnog tumora,ali i za razlikovanje vrste ginekomastije(lažna ili prava). Ako su svi nalazi u granicama normale radi se o idiopatskoj ginekomastiji( nepoznatom uzroku).

PRIJEOPERATIVNA PRIPREMA

Prije samog zahvata potrebno je uraditi pregled kod endokrinologa kako bi se izbjegli neki drugi oblici bujanja tkiva grudi. Neophodan je i  pregled urologa.  Pravu ginekomastiju treba razlikovati od drugih bolesti dojke  i tumora, koji su obično bolni. Takođe, treba je razlikovati od rasta grudi kod  gojaznih osoba kada je obično tzv.lažna ginekomastija. Problem uvećanih muških grudi koji nastaje zbog viška žlijezdanog ili masnog tkiva ili kombinacijom, ne može se spriječiti, ali se može uspješno korigovati.

Prednost u prijeoperativnoj pripremi je da odluku o najboljoj metodi,uz suglasnost pacijenta,u našoj poliklinici,,Karabeg” donose 3 plastična i estetska hirurga (prim.dr Amela Karabeg,dr Danijela Crnogorac i ja).

OPERATIVNA TEHNIKA

U zavisnosti od toga da li je uzrok povećanja dojki  masno ili žlijezdano tkivo radi se liposukcija ili hirurško uklanjanje žlijezdanog tkiva.Slučajevi ginekomastije gdje preovladava masno tkivo koriguje se liposukcijom. Kod slučajeva  kada je uvećana žlijezda ,ista se odstranjuje hirurškim odstranjenjem a kod deformacije gdje su uvećane i žlijezda i ima višak masnog tkiva  primjenjuje se kombinovana tehnika.Prilikom hirurškog odstranjenja žlijezdanog tkiva rez je na granici kože i bradavice( areole). Ako se radi o većoj količini masnih ćelija  i većem volumenu žlijezde, kao i o višku kože, rez se širi izvan granice bradavice kada se uz žljezdano tkivo odstranjuje i višak kože.Kada je u pitanju pseudoginekomastija bilo kog  stepena može se korigovati liposukcijom, a kada je u pitanju tvrda( fibrozna) ginekomastija  čak  I i  II stepena radi se hirurško odstranjenje žlijezde jer se žlijezda ne može odstraniti liposukcijom. Odstranjeno žlijezdano tkivo se šalje na patohistološku analizu.

  OPORAVAK

Operativni zahvat se radi u opštoj  anesteziji mada  kod manjih ginekomastija može i u lokalnoj anesteziji.Nakon dan -dva  pacijent se vraća normalnim aktivnostima. Najčešće nakon otpusta,pošto se radi globalno o mladim muškarcima,prije kuće posjete i neko drago mjesto  i popiju kafu-jer je postoperativni tok bezbolan ili najminimalnije bolan dan -dva i sve se kupira sa blagim analgeticima .Teže fizičke aktivnosti treba izbjegavati u periodu od 4 sedmice.Drenovi se vade nakon 24h a  konci se vade nakon 10 dana.Elastični steznik se primjenjuje da bi se otoci brže povukli i koža retrahovala i nose se 4 sedmice. Efekat operacije je odmah vidljiv, ali definitivan izgled dojki, bez otoka, može se vidjeti nakon par nedjelja.Pacijenti su veoma zadovoljni dobijenim rezultatom.

RIZIK OD KARCINOMA

Oko 1% svih slučajeva karcinoma dojke čine slučajevi zabilježeni kod muškarca.Karcinom se obično javlja na jednoj strani, kao zadebljan čvorić, izazivajući pojavu rupica na koži, povlačenje bradavice i u kasnijoj fazi-povećanje limfnih čvorova pazuha sa iste strane .Muškarci sa ginekomastijom imaju 5 puta  veći rizik od nastanka karcinoma u odnosu na muškarce koji nemaju ovaj problem. Ginekomastija sama po sebi nije prekancerozna, ali promjene hormona( skok nivoa estrogena i pad nivoa androgena) koje izazivaju ginekomastiju povećavaju rizik od karcinoma dojke.Rak testisa u kliničkoj slici ima ginekomastiju, ali ne znači da svaka osoba koja ima ginekomastiju ima i tumor  testisa.

Zaključak

Osobe sa ginekomastijom treba razumjeti i nikako ih zadirkivati.

Treba podržati njihovu odluku da riješe svoj problem.Razne dijete ,promjena ishrane ,masaže neće pomoći .Bildanje neće dati rezultat.Čak može i da ga pogorša.Nikakvi lijekovi ne pomažu.Jedino rješenje je operativni zahvat iskusnog plastičnog hirurga .Prva prilika je ujedno i najbolja  za postizanje najoptimalnijeg  rezultata.Ako se operacija ne izvede najprikladnije,može doći do komplikacija  tj. deformiteta  prsne regije  koji je teško korigirati.Malo gdje operaciju treba izvesti iskusan plastični hirurg,kao u ovim slučajevima .Pacijenti su beskrajno zadovoljni  razultatom operativnog zahvata.Poboljšanje psihosocijalnog statusa i vlastitog imidža  je konsekvenca uspješnog operativnog zahvata.

error: Content is protected !!