Vansudskim poravnanjem riješiti problem raspodjele PDV-a

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da mu nije drago što je njegova vlada izabrala put kontratužbe protiv Republike Srpske zbog nesuglasica u vezi sa raspodjelom prihoda od PDV-a, ali da se nada da će problem biti riješen vansudskim poravnanjem.

– Cijenim premijera Republike Srpske Radovana Viškovića kao razumnog i pragmatičnog političara i nadam se da ćemo bez sudskih procesa riješiti nastale probleme sa poravnanjem – rekao je Novalić za Glas Srpske.

On je istakao da je saradnja sa prošlim sazivom Vlade Srpske koju je vodila Željka Cvijanović bila veoma kvalitetna.

– Saradnja sa vladom premijera Viškovića je dobra za početak, pred nama je mnogo posla – naveo je Novalić.

Komentarišući činjenicu da je u Srpskoj vlast formirana odmah poslije izbora, dok nema nikakvih naznaka da će to biti učinjeno na federalnom i nivou BiH, Novalić je rekao da neformiranje vlasti na bilo kojem nivou jeste kočnica za brži napredak, ali da njegova vlada, uprkos tome, radi u punom kapacitetu.

– Nadam se da će se političke organizacije dogovoriti i formirati vlast – dodao je Novalić.

FBiH je u ponedjeljak, 28. oktobra podnijela Sudu BiH protivtužbeni zahtjev u kome se traži da Republika Srpska isplati novčani iznos zbog neusvajanja prijedloga odluke o obračunu drugog privremenog poravnanja od indirektnih poreza za 2012. i 2016. godinu.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da kontratužba FBiH u procesu koji se odnosi na raspodjelu prihoda od indirektnih poreza nema nikakvog smisla i da će to izazvati velike probleme, ne samo za budžet Srpske, nego i u BiH.

– Kontratužba FBiH može izazvati da mi jednostavno ne možemo prihvatiti taj sistem PDV-a i takvu raspodjelu – rekla je Vidovićeva.

IZVOR: vijesti.ba

error: Content is protected !!