Vapaji ugostitelja, hotelijera, frizera… Hoće li vlasti ostati nijeme?

Iako je jako teško znati točne podatke o broju radnika koji su u posljednjih 15-ak dana, dakle od početka krize u Bosni i Hercegovini, ostali bez posla njihov broj je je već popriličan i zabrinjavajući.

Prema pojedinim analizama, on je u Federaciji i Republici Srpskoj već prešao 10 tisuća s tendencijom pogoršanja. Bio ovaj broj točan ili ne, jedno je itekako izvjesno – pogoršanja situacije će biti i to jasno je svima, pa i predstavnicima vlasti ali jasnih mjera pomoći još nema. Tu su poslovično isprazne najave i pozivi da se vjeruje vlasima i institucijama bez ikakvih opipljivih mjera. To je ponukalo udruženja poslodavaca ali i radnika u mnogim branšama da upitu i posljednji vapaj za spas prije nego definitivno stave ključ u bravu. Hoće li napokon vlasti situaciju shvatiti ozbiljno i reagirati?

Ugostitelji i hotelijeri

Veliki broj renomiranih kompanija iz sektora hotelijerstva i ugostiteljstva postavio je ultimatum Vladi FBiHi Vladi SŽ da do kraja mjeseca donesu potrebni set mjera za ublažavanje posljedica pandemijekoronavirusa ili će morati otpustiti sve svoje radnike.

– Imajući u vidu trenutnu globalnu situaciju prouzrokovanu koronavirusom, a koja je prisutna i u BiH, odluke nadležnih institucija BiH o zatvaranju državnih granica za strane državljane i obavezna 14-dnevna izolacija u karantenu, te u konačnici odluke o zatvaranju svih ugostiteljskih objekata i onemogućavanju rada, uslijed drastičnog smanjenja obima posla odnosno prestanka rada i enormnih gubitaka koji dovode u opasnost likvidnost i stečaj svih kompanija, obavještavamo vas da smo većinu naših radnika poslali na prinudne godišnje odmore ili plaćena odsustva kako bi isti mogli dobiti osobna primanja usprkos tome što nam je zabranjen rad i što naše kompanije nemaju apsolutno nikakvih primanja, stoji u obraćanju kompanija iz sektora ugostiteljstva, hotelijerstva, turizma i kompanija koje se bave snabdijevanjem proizvoda za navedene objekte. Oni navode kako je većina kompanija u mogućnosti ovakav teret podnijeti do kraja ožujka ili najkasnije do kraja travnja, dok su pojedine kompanije nažalost bile primorane otkazati radnicima ugovore o radu iz ekonomskih razloga u cilju spašavanja kompanije od stečaja.

– Vlada FBiH ali i Vlada SŽ mora donijeti žurne mjere kao što su oslobađanje poreza i doprinosa za radnike u sektoru ugostiteljstva na minimalno razdoblje od tri mjeseca, sufinanciranje osobna primanja radnika u iznosu od 70 posto ili financiranje minimalne mjesečne plaće te moratorij na plaćanje obaveza prema bankama na minimalnorazdoblje od tri do šest mjeseci kako za pravnu tako i fizičku osobu. Napominjemo da banke i dalje vrše naplatu rata za kredite umanjujući mogućnost kompanijama da isplate lična primanja radnicima,  navode dalje. Napominju da sudbina oko dvije tisuće kompanija iz sektora ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma u SŽ i preko 10 tisuća radnika ovisi o aktivnostima i hitnim mjerama Vlade SŽ i Vlade FBiH.

Frizeri

Frizerska struka pogođena je jednako kao turizam i ugostiteljstvo, poručeno je iz Saveza frizera u BiH.  Navode kako predstavljaju poduzeća, a neki lanci salona su i srednja poduzeća koja zapošljavaju i do 80 radnika. Ukupan broj zaposlenih frizera je oko 12 tisuća uzevši u obzir i distributersku industriju frizerske opreme i proizvoda koji također zapošljavaju desetine komercijalista i administracije. Poručuju da svi trenutno imaju stopostotne gubitke, te da svaki priliv novca navedenih obrta i poduzeća zavisi od dnevnog prometa salona, od kojih većina radi u iznajmljenim prostorima, sa kreditnim zaduženjima i sa radnicima od čijih plata zavise njihove obitelji.

– Stoga vam se obraćamo sa zahtjevom da što prije donesete odluke o moratorijima kredita, sufinanciranje doprinosa u potpunosti za ožujak i travanj, ne odlaganje plaćanja, sufinanciranje neto plata 70 posto, odgađanje plaćanja PDV-a do 31. svibnja , traže iz Saveza frizera, napominjući kako je odlukom o zatvaranju salona ugrožena egzistencija radnika u frizerskim salonima ali i samih poslodavaca i njihovih obitelji, jer oni su u istoj poziciji kao i njihovi uposlenici.

Ništa bolja situacija nije sa drugim obrtnicima i malim poduzećima koja su živjela od izvoza pa će sada, u najboljem slučaju, radnike morati slati na godišnje odmore ili mjesec ili dva neplaćeno.

Za deset dana broj nezaposlenih u SŽ porastao za 362

Broj nezaposlenih osoba u Sarajevskoj županiji od proglašenja stanja prirodne nesreće veći je za 362 osobe.

– Od 18. ožujka do danas (27. ožujak) broj nezaposlenih je porastao za 362. To su podaci nadležne službe za zapošljavanje i nisu nimalo optimistični, kazao je Nurija Hodžić, pomoćnik ministra za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice SŽ.

Piše: Dragan Bradvica

[email protected]

error: Content is protected !!