VEDRAN MARKOTIĆ: Razvoj atletske infrastrukture bi značio i zdraviji grad Mostar

U Mostaru su kroz posljednjih desetak godina uglavnom postojali individualni napori pojedinaca, najčešće studenata i manjih skupina rekreativaca koji su se povremeno aktivirali i trčali poneku cestovnu utrku.

Danas je stanje sasvim drukčije, a kako je sve krenulo možete saznati u sljedećim redovima.

Organizirana okupljanja

Prvi znaci pojave organizacije rekreativne trkačke zajednice u Mostaru vidljivi su 2015. godine kada nastaje neformalna trkačka skupina rekreativaca pod nazivom “Mostar Runners” koja funkcionira kroz spontana druženja i zajedničke odlaske na utrke. Ova grupa održala se do danas te i dalje djeluje kao neformalna rekreativna trkačka skupina.

Paralelno s okupljanjem te skupine, razvija se i ideja o polumaratonu (utrci na 21,1km) u Mostaru te se ista i realizira pod rukovodstvom Franje Lovrića i Udruge Zdrav život – Kinezis iz Čitluka. Prvi Mostarski polumaraton uspješno je organiziran 2017. godine.

 – Ukupan broj finišera je bio 408, a već 2019. godine 608, dok uz glavnu utrku nastupa još između 500 i 700 trkača na utrci građana i dječjoj utrci svake godine. Sljedeće, 2020. godine, održati će se četvrto izdanje ove, sada već široko poznate utrke koja bilježi rast u brojkama i kvaliteti svake godine te afirmira veliki broj Mostaraca na tjelesnu aktivnost, zdrav život i veću odgovornost za svoje zdravlje, govori dr. Vedran Markotić, inače osnivač i predsjednik Udruge Sanus Motus u Mostaru.

Škola trčanja i rekreativna liga

Udruga Sanus Motus osnovana je u prosincu 2017. godine na inicijativu i zalaganje Markotića i u svojim programskim ciljevima na prvom mjestu ima razvoj svih segmenata rekreativnog trčanja u Hercegovini. Udruga je pokrenula Školu trčanja u travnju 2018.,a potom i Rekreativnu trkačku ligu Sanus Motus u ožujku 2019. godine.

 – Na jesen ove godine pokrećemo i program za djecu s fokusom na razvoj trkačkih sposobnosti pod nazivom Sanus Motus Kids te edukacijski program pod nazivom Sanus Motus Znanje. Sigurno je da će udruga u godinama koje dolaze predstavljati temeljni element u razvoju rekreativnog trčanja i postavljanju novih standarda u radu s trkačima početnicima i djecom u Hercegovini. Udruga broji trenutno 70 polaznika škole trčanja i 11 aktivnih članova koji sudjeluju u organizaciji rada udruge, ističe Markotić.

Veliki potencijal

Većina prethodno navedenih rekreativnih trkača u Mostaru trenutno su u fazi organizacije i razrade plana za čišćenje lokaliteta koje inače koriste za svoje treninge, a to su atletska staza na Vojničkom igralištu, atletska staza u sklopu Univerziteta Džemal Bijedić te sigurno svima najdraži lokalitet Trimuša (Bijeli brijeg/Bare).

 – Upravo tri navedene lokacije koje rekreativni trkači u sljedećim mjesecima planiraju očistiti, i koliko je moguće učiniti boljima za trčanje, predstavljaju veliki potencijal. Zamislite samo da u gradu postoje dvije atletske staze dostupne svima te uređena trim staza. Doživjeli bi sigurno veliki porast u broju građana i djece koji se bave rekreativnim trčanjem. Sigurno je da bi sustavu zdravstvenog osiguranja uštedjeli velike svote novca zbog svih pozitivnih učinaka koje trčanje ima na zdravlje čovjeka, a te novce bi se moglo iskoristiti za daljnji razvoj infrastrukture i drugih bitnih segmenata u društvu. Iz svega se definitivno da zaključiti te se može očekivati samo jedno, a to je kako bi Mostar kroz razvoj prethodno navedene infrastrukture postao zdraviji grad, smatra Vedran Markotić. Er.B.

Tri utrke

Preteča Mostarskog polumaratona je brdska (trail) utrka Mostar Challenge koje je plod rada studenata FPMOZ Sveučilišta u Mostaru te Franje Lovrića i Ivana Skaramuce ispred HPD Prenj 1933. te uz veliku pomoć Ivana Leženića i trail sekcije HPD Prenj 1933. Ovo je i prva brdska utrka u BiH.

 – Pored ove utrke u organizaciji Ivana Leženića i trail sekcije HPD Prenj 1933. je i Čvrsnica Ultra Trail (lokalitet Blidinje i Čvrsnica). U organizaciji ovih utrka sudjeluje nekoliko stotina volontera svake godine, a na tri spomenute utrke sudjeluje preko 1.500 trkača iz preko 20 zemalja svijeta, što je nemjerljiv doprinos promociji Hercegovine i Grada Mostara, ističe Markotić.

Postoji kritična masa za poticaj

Markotić ističe da participacijom aktivnih građana uz podršku lokalnih vlasti trkači žele potaknuti sve građane da potpomognu i podrže ovaj projekt koliko je to u njihovoj moći  – kako bi izgradili infrastrukturu za bolju, zdraviju i svjetliju budućnost.

 – Postoji kritična masa za poticaj razvoja potrebne infrastrukture. Ukoliko zbrojite sve rekreativne trkače i sportaše u Mostaru koji se kroz trčanje pripremaju za sportske izazove, iznenaditi ćete se kad dobijete brojku od nekoliko tisuća uzevši u obzir amaterske i prosfesionalne sportske klubove, a ukoliko bi se tu ubrojilo i djecu koja upražnjavaju trčanje kao tjelesnu aktivnost kroz razne sportove, brojka bi porasla nekoliko puta, rekao je Markotić.

Trail sekcija dosegnula do SP-a

Trail sekcija HPD Prenj 1933. formirana je zahvaljujući inicijativi i entuzijazmu Ivana Leženića (trkač, trail trkač, planinar i još svašta nešto pozitivno). Danas funkcionira s velikim uspjehom i okuplja trail trkače iz Hercegovine koji su ostvarili niz sjajnih rezultata u protekle dvije godine (posebno se izdvaja odlazak na Svjetsko prvenstvo u trail trčanju, Portugal 2019. – Jasmina Kavazović i Marko Kožul). Pored odlazaka na utrke, sekcija organizira zajedničke teninge, trening kampove, ranije navedene Mostar Challenge i ČUT. Sekcija ima kvalitet i motiviranu ekipu pa se od njih očekuje daljnji razvoj trail trčanja u Hercegovini. Ova Sekcija trenutno broji 15-ak aktivnih članova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!