Veleposlanik Koç: Znamo tko su pripadnici FETO-a u BiH, zajedno radimo na njihovu izručenju

U Sarajevu je upriličena tiskovna konferencija Veleposlanstva Turske u BiH na kojoj je najavljeno da će na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu u nedjelju, 14. srpnja, biti upriličena utrka za demokraciju, kojom naj simboličan način predstavnici turskih institucija u BiH žele pokazati da će uvijek trčati za civilima koji su 15. srpnja 2016. ustali u obranu demokracije, a na kojoj se očekuje sudjelovanje više stotina trkača. Time će u BiH biti obilježena treća obljetnica od pokušaja državnog udara u toj zemlji. Osim Veleposlanstva  Turske, potporu organizaciji tog događaja dali su Natron-Hayat, ZiraatBank, TIKA – Turska agencija za koordinaciju i kooperaciju, Fondacija Maarif i Institut Yunus Emre, koji će organizirati i druge događaje povodom obilježavanja ove godišnjice, dok će sarajevska Vijećnica na taj dan bit će u bojama turske zastave.

Neizostavna tema bilo je i djelovanje pripadnika organizacije FETO-a, u svjetlu čega je veleposlanik Turske u BiH Haldun Koç govorio o značaju 15. srpnja 2016. za tursku naciju podsjetivši da je tada teroristička organizacija FETO, koju predvodi Fethullah Gülen, napala na izborima legitimno izabranu vladu i predsjednika države. Kako je ocijenio, bio je to napad na ustavni poredak države a izvršen je i pokušaj napada na predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, napadnute su i televizijske kuće, privatne i državne, kako bi emitirali poruke terorista ili ih ugasili, a obrana zemlje bila je prekretnica u povijesti turske demokracije.

Veleposlanik Turske u BiH Koç istaknuo je da je poziv državnog vrha BiH u znak potpore u borbi za demokraciju bio među prvima, na čemu je zahvalio izrazivši nadu u suradnju dvaju država i u smislu zaustavljanja aktivnosti FETO-a.

Naumi koji mogu biti štetni i za BiH

Na novinarski upit hoće li Turska inzistirati na izručenju osoba za koje tvrdi da su pripadnici te organizacije i hoće li, ako BiH to odbije, biti ugroženi bilateralni odnosi dvaju zemalja veleposlanik Koç naveo je da te duboke prijateljske odnose ne može ništa ugroziti. “Pravni proces u svezi ovog slučaja traje i na pravosudnim institucijama je da o tome odluče. Turska je dostavila sve dokaze koji pokazuju da su oni pripadnici FETO-a“, naveo je uz napomenu da se cijeli proces odvija sukladno međunarodnom pravu. Prema njegovim riječima, njegova zemlja, u suradnji s BiH, radi na zatvaranju, kako je kazao, FETO institucija u BiH i na izručenju turskih državljana koji žive u BiH, a za koje turske vlasti tvrde da su pripadnici “terorističke organizacije” i da su osumnjičeni za sudjelovanje u pokušaju državnog udara u Turskoj 2016. “Mi smo utvrdili tko su te osobe, BiH je dostavljen zahtjev za njihovo izručenje i sve se radi u okviru međunarodnog prava. Oni su dokazani pripadnici terorističke organizacije FETO i mi za to imamo dokaze. Ne znamo koliko će taj proces trajati. Mi želimo da ih se izruči u Tursku i iz razloga da ih spriječimo u njihovim naumima, koji mogu biti štetni i za BiH“, rekao je veleposlanik potvrdivši da je tim osobama Turska poništila turske putne isprave te one nisu više validne.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!