Veleposlanstvo SAD-a u BiH o najavi Milorada Dodika: Pozivati na nepoštivanje zakona je nesavjesno i neprihvatljivo

SARAJEVO – Pozivati pripadnike Oružanih snaga BiH ili bilo koga drugog da djeluju protivno zakonskim odredbama je nesavjesno i neprihvatljivo, a nadležne institucije moraju na adekvatan način reagirati, ocijenili su iz Veleposlanstvo SAD-a u BiH na upit Fene za komentar na poziv predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika pripadnicima 3. pješadijskog puka (RS) Oružanih snaga BiH da na narednom obilježavanju Dana tog puka obuku uniforme bivše Vojske RS-a, a što je izazvalo burne reakcije u bh. javnosti.

Iz Ureda Veleposlanstva SAD-a za odnose s javnošću podsjećaju da Zakon o obrani BiH jasno definira obaveze, odgovornosti i ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH.

“Javno osporavanje jednog od ključnih stupova mira i sigurnost u BiH podriva stabilnost cijele zemlje. Retorika i pozivi na djelovanje ove vrste su neodgovorni i opasni, a i ne pomažu BiH da ostvari svoj javno deklarirani cilj – europske integracije. SAD ostat će opredijeljene očuvanju mira i stabilnosti u BiH te nastavku profesionalne, produktivne i pozitivne suradnje s Oružanim snagama BiH“, poručeno je.

error: Content is protected !!