VENECIJA POTOPLJENA: Ulicama ‘plivali’ Matteo Salvini i Silvio Berlusconi

U Veneciji je u subotu na snazi bila crvena uzbuna u isčekivanju novih poplava i žestokih udara vjetra, nakon što je u četvrtak bilo poplavljeno više od 70 posto grada.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro još je u petak naredio zatvaranje Trga svetog Marka za javnost, nakon što je povijesna crkva našla u opasnosti od poplavljivanja, unatoč postavljenim zaštitama.

– Uništili smo Veneciju, ovdje je šteta oko milijardu eura i to samo od prošlog dana, ne od danas – rekao je Brugnaro u petak.

Ministar kulture Dario Franceschini također je posjetio Veneciju u petak i složio se da će zadaća obnove grada biti golema.

– Vidjeti ova mjesta uživo ostavlja dojam znatno veće katastrofe nego što se čini kada se gleda na televiziji – rekao je Franceschini i dodao da je oštećeno više od 50 sakralnih objekata.

Talijanska vlada za sada je odvojila 20 milijuna eura za sanaciju šteta, a Brugnaro je najavio kako će se otvoriti fond za obnovu koji će primati donacije od svih dobrotvora iz Italije i ostatka svijeta koji žele pomoći oporavku povijesnog grada.

Inače, Venecija je posljednjih dana postala glavno okupljalište političare, između ostalih, ulicama gradom su ‘plivali’ Matteo Salvini i Silvio Berlusconi.

error: Content is protected !!