Abe ponovno izabran za japanskog premijera

Shinzo Abe  je ponovno izabran za japanskog premijera nakon što je njegov vladajući blok prošlog mjeseca zabilježio veliku izbornu pobjedu i nekoliko dana uoči posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa kojim bi prema očekivanjima trebalo dominirati pitanje Sjeverne Koreje.

Abe (63) dužnost premijera preuzeo je u prosincu 2012. obećavajući oživljavanje ustajalog gospodarstva i jačanje obrane zemlje.

Koalicija predvođena njegovom liberalno-demokratskom strankom zadržala je dvotrećinsku većinu u donjem domu parlamenta na izborima održanima 22. listopada dajući novi zamah njegovim nastojanjima da izmijeni poslijeratni pacifistički ustav zemlje.

Očekuje se da će Abe zadržati dosadašnje ministre u novoj vladi i dati im zadaću izrade novog proračuna s naglaskom na skrb za djecu i jačanje produktivnosti, piše Hina.

U telefonskom razgovoru u ponedjeljak Abe i Trump suglasili su se da će zajedno raditi na koracima kojima bi se odgovorilo na razvoj nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji.

Trump je kazao Abeu “kako iščekuje posjet Japanu” 5. studenoga dodajući da su Japan i Amerika “sto posto zajedno” i da “nema nikakvog prostora za sumnje u američko-japanski savez”, kazao je predstavnik japanske vlade Yasutoshi Nishimura novinarima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!