Australce upoznala sa 150 projekata spremnih za investiranje

CANBERRA – Hrvatska je Australiju upoznala s više od 150 projekata spremnih za investitore, uključujući i teminal za ukapljeni plin (LNG) na otoku Krku, imajući u vidu rastući australski udio u svjetskom izvozu LNG-a. Popis projekata je australskom premijeru Malcolmu Turnbullu predala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja boravi u višednevnom posjetu Australiji, rekli su iz ureda predsjednice Republike Hrvatske.

Razgovori o gospodarskoj suradnji

“Nadam se da ćemo nakon ovih razgovora biti korak bliže potencijalnim novim ulaganjima iz Australije u Hrvatsku te iz Hrvatske u Australiju”, rekla je Grabar-Kitarović novinarima nakon susreta s Turnbullom u Canberri.

Dvoje dužnosnika razgovaralo je i o suradnji u brodogradnji, povezivanju luka i turizmu te o sklapanju ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

“Veselimo se daljnjim razgovorima o tome kako možemo diljem svijeta promicati naše zajedničke vrijednosti i promicati daljnja ulaganja između Australije i Hrvatske”, rekao je Turnbull.

Kako je prenio australski Sky News, Australija se nada da će ojačati trgovinske veze s Hrvatskom i dobiti podršku uoči pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini s Europskom unijom koji bi trebali biti pokrenuti kasnije ove godine. Hrvatska predsjednica poduprla je sklapanje tog sporazuma i naglasila da će se Hrvatska nastaviti zauzimati za jačanje odnosa Australije i EU-a. “U Europskoj uniji i NATO-u imate bliskog prijatelja i saveznika”, rekla je hrvatska predsjednica.

Ponosna na Hrvate u Australiji

Tema razgovora bila je i brojna hrvatska zajednica u Australiji.

“Došli ste kao hrvatska predsjednica u zemlju koja ima vrlo veliku hrvatsku zajednicu i koja vas je dočekala oduševljeno. Jasno nam je zbog čega”, rekao je Turnbull, objavljeno je na stranicama njegova ureda.

Grabar-Kitarović je istaknula da je ponosna na Hrvate u Australiji koji su “ponosni Australci, a istodobno čuvaju i njeguju svoje hrvatsko nasljeđe i održavaju bliske veze s Hrvatskom”. Predsjednica se u glavnom australskom gradu susrela i sa Stephenom Parryem, predsjednikom Senata, Tonyem Smithom, predsjednikom Zastupničkom doma te Billom Shortenom, vođom australske oporbe.

Tijekom boravka u Canberri održala je i predavanje na Australskom institutu za međunarodne poslove o hrvatskoj vanjskoj politici. Četvrti dan državnog posjeta Australiji završila je susretom s Hrvatima iz nekoliko hrvatskih klubova u Melbourneu i okolici. Grabar-Kitarović nastavlja boravak u Australiji posjetom Melbourneu i Adelaideu gdje će se danas i sutra sastati s pripadnicima hrvatske zajednice i najvišim dužnosnicima saveznih država Victorije i Južne Australije, dok u subotu putuje u posjet Novom Zelandu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!