Austrija raspušta bratstvo Germania zbog nacističkih pjesama

Austrijska vlada donijela je odluku o raspuštanju nacističke studentske udruge Germania iz Bečkog Novog Mjesta, koja se našla u središtu skandala nakon što su nedavno objavili pjesmaricu s pjesmama koje veličaju nacionalsocijalizam.

“S ministrom unutarnjih poslova Herbertom Kicklom (Slobodnjačka stranka Austrije, FPÖ) sam dogovorio pokretanje postupka koji bi vodio raspuštanju Germanije”, rekao je jučer austrijski kancelar Sebastian Kurz (Narodnjačka stranka Austrije, ÖVP), a prenosi Hina. Raspuštanje studentske bratovštine Germania temelji se na zakonu o udrugama i zakonu o širenju nacionalsocijalističke propagande.

Skandal oko Germanije poprimio je i šire razmjere nakon što je otkriveno da je potpredsjednik ove udruge vodeći slobodnjački političar Udo Landbauer. Landbauer je u međuvremenu zamrznuo svoje članstvo u Germaniji, ali tvrdi da o sadržaju sporne pjesmarice nije znao ništa.

Predsjednik Austrije Alexander van der Bellen zatražio je Landbauerovu ostavku na mjestu kandidata FPÖ-a na lokalnim izborima u Donjoj Austriji, što je ovaj odbio.

Premijerka Donje Austrije Johanna Mikl-Leitner (ÖVP) isključila je mogućnost suradnje s Landbauerom nakon izbijanja skandala. ÖVP i FPÖ od prosinca koaliraju na saveznoj razini.

Protiv četvorice članova udruge Germania državno odvjetništvo je u međuvremenu pokrenulo istragu zbog širenje vjerske i rasne mržnje. Jedan od njih je bio i član Socijaldemokratske stranke Austrije, koja ga je nakon izbijanja skandala po hitnom postupku izbacila iz stranke.

Predsjednik FPÖ-a i vicekancelar Christian Strache odbio je iz stranke izbaciti Landbauera navodeći da za to “nema osnove”.

Studentske bratovštine (Burschenschaften) u Njemačkoj i Austriji vuku tradiciju iz vremena nacionalnih pokreta u 19. stoljeću, kada su propagirali domoljublje. Poslije 2. svjetskog rata studentske bratovštine slove kao okupljališta konzervativno-nacionalističkih snaga.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!