Balkanu ne prijeti rat, već autokrati pred čim Zapad zatvara oči

Londonski Međunarodni institut za strategijske studije (IISS) ocijenio je da, unatoč “galami“, Zapadnom Balkanu ne prijeti rat te da Rusi tu ne uspijevaju učvrstiti svoj utjecaj.

No, istodobno se navodi da se demokracija urušila i da regijom vladaju autokrati i korupcija, pred čim Zapad zatvara oči. To je onda, navodi u opširnoj analizi IISS, sadržaj koje donosi Radio Slobodna Europa (RSE), kombinacija balkanskih autokrata i kleptokrata koje zapadne zemlje podupiru jer održavaju mir i stabilnost, kako upozoravaju kritičari balkanskih vlada. “U suštini, nova riječ je ušla u leksikon da se opiše to da zemlje Zapadnog Balkana nisu istinske demokracije, već ‘stabilokracije’ koje idu ka članstvu u EU“, navodi londonski Institut. U analizi se navodi i da su se, unatoč čestim izborima, autoritarne težnje pojavile u cijelom tom području, sredstva informiranja su slaba i često pod nadzorom vladajućih stranaka. Institut nalazi da borba protiv korupcije obično služi tome da nova vlast uhiti svoje suparnike, ukloni političku konkurenciju i pokaže rezultate u suzbijanju korupcije na putu ka pridruživanju EU.

“Pravosuđe je vrlo podložno uplivu onih koji su na vlasti ili imaju novac, klijentelizam i nepotizam su općerašireni a poslove u vladinim ustanovama i javnim poduzećima se dodjeljuje članovima obitelji, prijateljima, stranačkim ljudima“, navodi, nadalje, Institut. U analizi se dodaje da je regija ponovno poprimila veći strategijski značaj, najviše zato što su Rusi pojačali zanimanje za nju. Ukazuje se i da iz ‘procurile’ poruke ruskog veleposlanika u Makedoniji proizlazi da Rusi teže da na Zapadnom Balkanu uspostave blok neutralnih ili možda i proruskih područja, te da Rusi tiho šire utjecaj nad slavenskim i pravoslavnim dijelovima regije, dok islamistički ekstremisti nameću utjecaj nad prvenstveno muslimanskim dijelovima.

U dokumentu se navodi i da Rusi nastoje taj neutralni ili proruski blok učvrstiti u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Republici Srpskoj u BiH, jer RS ima odlučujući utjecaj na obranu i sigurnost BiH. RSE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!