Bivši predsjednik Južne Koreje optužen zbog korupcije

Protiv bivšeg predsjednika Južne Koreje Lee Myung-baka podignuta je optužnica zbog navoda da je uzeo nekoliko milijuna dolara mita. Lee je bio predsjednik Južne Koreje od 2008. do 2013., a četvrti je predsjednik te zemlje koji će se naći pred sudom.

Optužnica protiv Leeja podignuta je samo nekoliko dana nakon što je bivša predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye osuđena na 24 godine zatvora zbog korupcije, podsjeća agencija Tanjug. Lee je optužen po 16 točaka za korupciju, a tužitelji mu na teret stavljaju da je uzeo 10,4 milijuna dolara mita, uključujući i 5,85 milijuna dolara od obavještajne službe Južne Koreje, navodi Yonhap. Između ostalog, optužen je i za izbjegavanje poreza, zloupotrebu službenog položaja, nelegalno slanje više od 3.000 dokumenata iz predsjedničke kuće, kao i kršenje izbornog zakona.

Tužitelji istražuju i druga sumnjiva djela i planiraju za njih podići optužnicu protiv Leeja čim budu potvrđena. Prije nego što je postao predsjednik Lee je bio rukovodilac Hyundaija i gradonačelnik Seoula.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!