Brovina priznala da je fotografija silovanja lažna: Izvinite, nisam posumnjala!

Tužilaštvo Kosova je otvorilo slučaj i saslušalo poslanicu Demokratske partije Kosova Fljoru Brovinu koja je na sjednici Skupštine objavila fotografiju navodnog silovanja Albanke koje su počinile srpske snage. Brovina je nakon izvještavanja priznala da se radi o lažnoj fotografiji.

Kosovski mediji koji su posumnjali u autentičnost fotografije, potražili su je na internetu i ustanovili da je fotografija dio pornografskog filma koji nije snimljen na Kosovu.

“Danas je saslušana gospođa Brovina, koja je rekla da je fotografiju dobila 2003. godine od aktivista iz Đakovice. Upitana da li je prijavila slučaj ikada policiji, imajući u vidu da se radi o krivičnom djelu, ona je rekla da nije znala da je obavezna da slučaj prijavi policiji”, rekla je specijalna tužiteljica Drita Hajdari.

Brovina tvrdi da je 2003. godine kada je bila predsjednica komisije nestalih osoba dobila  fotografiju i da ni u jednom trenutku nije posumnjala u njenu autentičnost. 

“Nisam nikada pomislila da neko može da mi da lažna i nepotvrđena dokumenta. Pošto je bilo takvih slučajeva na Kosovu, ja nisam posumnjala u autentičnost fotografije. Izvinjavam se svima, naročito ženama koje su bile žrtve seksualnog nasilja”, rekla je Brovina.

Objavljena fotografija je izazvala oštre kritike u kosovskoj javnosti, a većina komentara ide u pravcu da je pokazivanjem lažne fotografije nanijet ozbiljan udarac za hiljade žena koje su preživjele seksualno nasilje.

U znak solidarnosti i podrške tim ženama za ponedjeljak je najavljen protestni marš sa motom “Budi moj glas”.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je ocijenio da je poslanica Fljora Brovina jučer napravila veliku grešku jer je bez konsultacija sa drugim poslanicima prikazala  fotografiju navodnog silovanja 37. godišnje Albanke od pripadnika policije Srbije tokom rata 1998-99. godine.

Na konferenciji za medije Veselji je rekao da iz ove greške svi treba da izvuku pouke.  

“Ova greška nam ukazuje da ne treba da žurimo i da preduzimamo emocionalne korake“, kazao je predsjednik kosovskog parlamenta i DPK-a, čija je poslanica Brovina.  

Podvukao je da će Međunarodni tribunal za srpski genocid na Kosovu biti sigurno formiran jer ima dokaza, činjenica i živih svjedoka.

“Srpski genocid na Kosovu se ne zasniva samo na jednoj  fotografiji ili jednoj ličnosti, već na srpskoj politici koja je vršila planirane zločine”, kazao je on.

Prema njemu, taj tribunal treba da osudi zločine nad 15.000 ubijenih i masakriranih Albanaca, među njima i 1.300 djece, silovanih žena, uništavanje privatne i javne svojine, ali i posljedice i traume koje se jučer i danas vidi naša nacija. To su razlozi zbog kojih će biti formiran tribunal, kazao je Veselji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!