Britanska premijerka najavila čvršći stav: Dosta je bilo!

Theresa May rekla da su oštrije mjere potrebne jer “terorizam rađa terorizam, a napadači kopiraju jedni druge

Britanska premijerka Theresa May oštro je osudila napad u Londonu i pozvala na čvršći stav prema naoružanim grupama u Velikoj Britaniji.

“Dosta je bilo”, rekla je May na konferenciji za novinare povodom trećeg smrtonosnog napada u Velikoj Britaniji od ožujka, i navela da su mnogi od 48 povrijeđenih životno ugroženi. Ona je rekla da su oštrije mjere potrebne jer “terorizam rađa terorizam” i napadači kopiraju jedni druge.

Premijerka je navela da skorašnji napadi u Londonu i Manchesteru nisu povezani, ali da njih povezuje “jedinstvena zla ideologija”, prema kojoj zapadne vrijednosti nisu u skladu s islamom.

Ona je dodala da je britanska policija osujetila od ožujka pet ozbiljnih zavjera za napade.

May je pozvala i na temeljitiju kontrolu cyber prostora kako napadači ne bi mogli da ga koriste. Ona je dodala da će predizborna kampanja biti nastavljena danas i da će parlamentarni izbori biti održani u četvrtak 8. lipnja.

Jučer je policijska operacija izvedena u oblasti Barking u istočnom Londonu, a na snimcima načinjenim iz zraka vidio se kordon policije postavljen oko bloka stanova i vozilo Hitne pomoći parkirano ispred, javio je Reuters pozivajući se na Sky News.

Britanska policija  je priopćila da je sedam ljudi ubijeno u napadu na London Bridgeu, koji su izvele tri osobe, ubijene potom u obračunu s policajcima, prenosi Reuters. Navedeno je da su napadači uletjeli vozilom među pješake na mostu, a potom noževima napali ljude na području tržnice Borough. Prema navodima londonske Hitne službe, ranjenici su primljeni u pet bolnica širom britanske prijestolnice, a lakše povrijeđenima je pomoć pružena na licu mjesta.

Osuda napada

Svjetski lideri oštro su osudili napad u Londonu i poslali svoje izraze sućuti i solidarnosti britanskom narodu i vlastima.

“Francuska je uz Britaniju više nego ikada. Moje su misli sa žrtvama i njihovim voljenima”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Napadači su se u subotu navečer zaletjeli velikom brzinom kombijem u pješake na London Bridgeu i nakon toga noževima napadali prolaznike na ulicama i posjetitelje obližnjih barova u Borough Marketu usmrtivši sedam osoba i ozlijedivši najmanje 48.

Američki predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru: “Što god Sjedinjene Države mogu učiniti kako bi pomogle Londonu i Ujedinjenom Kraljevstvu, mi ćemo biti tu – mi smo s vama. Bog vas blagoslovio”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je Njemačka “odlučno na strani Britanije”.

“Danas smo ujedinjeni preko granica u osjećaju užasa i žalosti, ali također i u odlučnosti. Što se Njemačke tiče, ponavljam da smo u borbi protiv svih oblika terorizma odlučno na strani Britanije”, poručila je Merkel, prenosi Al Jazeera Tanjug.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da “s užasom” prati posljednje napade. “Moje misli i molitve su sa žrtvama i njihovim obiteljima”, kazao je.

“Užasne vijesti noćas iz Londona. Pratimo situaciju”, napisao je kanadski premijer Justin Trudeau na Twitteru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je “teroristički napad” u Londonu i izrazio “najdublju sućut” Britancima, objavio je u nedjelju Kremlj.

Novozelandski premijer Bill English kazao je da “teroristi, kojima je cilj nanijeti patnje i bol nevinim ljudima, odnose previše života”.

Vijesti o napadu šokirale su i australskog premijera Malcolma Turnbulla, javlja agencija Hina.

“Naše molitve i solidarnost su danas kao i uvijek s britanskim narodom suočenim sa šokantnim terorističkim napadima u Londonu”, kazao je.

Indijski premijer Narendra Modi osudio je napade nazvavši ih “šokantnima”.

“Napadi u Londonu su šokantni i izazvali su veliku tugu. Osuđujemo ih”, kazao je on dodajući da su njegove misli i molitve s obiteljima stradalih.

“Strašne vijesti iz Londona. Moje su misli sa stradalima”, izjavila je škotska premijerka Nicola Sturgeon.

Blokirane ulice

Prema navodima londonske Hitne službe, nakon napada je 48 ranjenih primljeno u pet bolnica širom britanske prijestolnice, a lakše povrijeđenima je pomoć pružena na licu mjesta.

“Naoružani policajci su veoma brzo i hrabro reagirali i sukobili se s trojicom osumnjičenih muškaraca koji su upucani i ubijeni na pijaci Borough. Nažalost, pored toga je preminulo još šest ljudi”, kazao je šef britanskih antiterorističkih jedinica Mark Rowley.

 

On je naveo da su “policajci upucali osumnjičene osam minuta nakon prvog primljenog poziva (za pomoć)”, kao i da su “osumnjičeni nosili nešto nalik na prsluke s eksplozivom za koje se kasnije ispostavilo da su lažni”. Vlasti su putem Twittera objavile da su tijekom noći tri londonske bolnice bile blokirane kako bi “pacijenti, rodbina (ranjenih) i osoblje bili sigurni”. Londonska policija priopćila je da su incidenti na Londonskom mostu i tržnici Borough proglašeni za terorističke napade, dok treći incident koji se dogodio u dijelu grada Vauxhall s njima nije povezan, prenosi Reuters. Policija navodi da je u trećem incidentu riječ o ubadanju nožem, ali se ne dovodi u vezu s terorizmom.

Obustava predizborne kampanje

Britanski političari obustavili su nakon napada nacionalnu kampanju za prijevremene parlamentarne izbore 8. lipnja.

Reuters je prenio da je to prvo na Twitteru objavio urednik političke rubrike ITV Robert Peston, da bi potom stigla priopćenja vladajuće Konzervativne partije premijerke Therese May i glavne opozicione Laburističke partije, kao i Škotske nacionalne partije (SNP) tamošnje prve ministarke Nicole Sturgeon.

“Od ovog trenutka političari će danas obustaviti nacionalnu kampanju, ali će lokalna kampanja biti nastavljena”, objavio je Peston.

Američki predsjednik Donald Trump među prvima je iskazao podršku Velikoj Britaniji zbog novog terorističkog napada, ali je to uradio na sebi svojstven način, promovirajući svoju odluku da zabrani ulazak u SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja, zbog čega je kritiziran na društvenim mrežama. Nedugo nakon dvostrukog napada u Londonu Trump se oglasio na Twitteru.

“Moramo biti pametni. Sud nas mora podržati u borbi za naša prava. Potrebna nam je zabrana ulaska u SAD za određene kategorije kako bismo podigli sigurnost”, poručio je Trump. Ubrzo je Trump dobio veliki broj kritika i optužbi na svoj račun da je napad u Londonu iskoristio za svoju promociju zabrane ulaska u SAD za državljane sedam muslimanskih zemalja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!