Chelsea Manning ponovo mora u zatvor

Bivša obavještajka američke vojske je već provela dva mjeseca u zatvoru zbog odbijanja poziva da svjedoči pred velikom porotom

WASHINGTON – Bivšoj obavještajnoj analitičarki američke vojske Chelsea Manning je naloženo da se vrati u zatvor zbog odbijanja da svjedoči pred velikom porotom o WikiLeaks, pošto je sucu rekla da bi radije “umrla od gladi” nego surađivala s tužiteljina.

Sudac joj je naredio da ostane u zatvoru u Alexandriji ili dok ne pristane da svjedoči ili dok mandat velike porote ne istekne za 18 mjeseci.

On joj je također izrekao novčane kazne u iznosu od 500 dolara dnevno koje će početi da se naplaćuju nakon 30 dana i 1.000 dolara dnevno nakon 60 dana.

Chelsea Manning je već provela dva mjeseca u zatvoru zbog odbijanja prethodnog poziva da svjedoči pred velikom porotom koja je istraživala slučaj WikiLeaks.

Ona je puštena prošlog tjedna kada je istekao mandat velike porote, ali su joj tužitelji ubrzo uručili novi sudski poziv za svjedočenje.

Manning je iznijela više razloga za odbijanje da svjedoči, ali u osnovi, navodi da cijeli proces velike porote smatra neprihvatljivim.

Odvjetnici Chelsea Manning tvrde da ona ne bi trebala biti u zatvoru jer je dokazala da će odbiti da svjedoči bez obzira na to koliko dugo je iza rešetaka.

Prema saveznom zakonu, osoba koja odbije da svjedoči može biti osuđena samo ako postoji razumna mogućnost da će je zatvaranje prisiliti na svjedočenje.

Ako sudac utvrdi da je zatvaranje kazna za Manning, a ne korekcija ponašanja, ona neće otići u zatvor, prenosi (ALB).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!