Ćorluka kupuje hotel, Bašić gradi najveću vjetroelektranu

O Hercegovcima se u susjednoj Hrvatskoj obično u pozitivnom svjetlu govori samo kada je riječ o sportskim uspjesima. Činjenica jest da je nebrojeno Hrvata iz BiH ispisalo neke od najvećih sportskih priča pod hrvatskom zastavom, ali daleko od toga da su isključivo sportaši iz Hercegovine ti kojima se Hrvatska može pohvaliti.

Ogromno ulaganje

U posljednjih par dana u fokusu javnosti su dva gospodarstvenika iz Hercegovine, točnije iz Posušja i Gruda. Konkretno, grupacija Lager iz Posušja koja je u vlasništvu Milenka Bašića kod Knina gradi najveću vjetroelektranu u Hrvatskoj i regiji (snage 142 megavata), a vrijednost projekta je nevjerojatnih 237 milijuna eura! Samo je jedan projekt u Hrvatskoj vrjedniji od Lagerovog – Pelješki most.  Projekt se razvijao punih 16 godina, prva je lopata zabijena krajem prošlog ljeta, a ovaj tjedan krenulo je postavljanje vjetroturbina.

Samo dan nakon što su mediji pisali o Lagerovom velikom projektu, objavljeno je i da još jedan hercegovački poduzetnik ulaže u Hrvatsku. Riječ je o Petru Ćorluki iz Gruda, čija tvrtka kupuje Hotel Hrvatska u Baškoj Vodi za 46 milijuna kuna. Naime, Vlada Republike Hrvatske je jučer donijela odluku o izboru tvrtke Mare Alta kao najpovoljnijeg ponuđača za kupnju hotela Hrvatska u Baškoj Vodi, s ponuđenom cijenom od 46,13 milijuna kuna, a po riječima ministra državne imovine Gorana Marića, nakon prodaje hotel će biti preuređen na kategoriju 4 zvjezdice.

Čorluka ponudio više od Gobca

Marić je podsjetio da je Ministarstvo još 12. svibnja prošle godine objavilo natječaj za prodaju hotela Hrvatska po početnoj cijeni od 42,3 milijuna kuna, na koji nije pristigla niti jedna ponuda. Stoga je Vlada 13. rujna smanjila početnu cijenu na 35,9 milijuna kuna, a 26. rujna je objavljen novi natječaj.

Na ponovljenom natječaju Ministarstvo državne imovine je 26. listopada zaprimilo tri obvezujuće ponude za bivši vojni hotel to slatinske tvrtke Maros nekretnine, zagrebačke tvrtke Adria Coast turizam i makarskog Marea Alta. Pritom su Maros nekretnine ponudile za taj hotel cijenu od 36,5 milijuna kuna, Adria Coast turizam 42,4 milijuna, dok je najviše ponudila Marea Alta – 46,13 milijuna kuna. Vlasnik tvrtke Mare Alta je hercegovački poduzetnik Petar Ćorluka, koji je svoje bogatstvo napravio proizvodnjom i prodajom dvjesto različitih proizvoda u petnaest higijenskih kategorija. Ćorluka je najpoznatiji kao tvorac brenda Violeta, koji je od lokalnog odavno prerastao u velikog regionalnog igrača.

– Današnjom odlukom se hotel Hrvatska u Baškoj vodi prodaje tvrtki Marea Alta iz Makarske za iznos od 46,13 milijuna kuna – istaknuo je Marić.

Kazao je kako je hotel Hrvatska kategoriziran na 2 zvjezdice i lani nije bio u funkciji. Riječ je o hotelu u blizini mora i bivšoj vojnoj nekretnini, kategoriziranoj s dvije zvjezdice, koja je u funkciji i sezonski prima goste.

Hotel u centru Baške Vode

Hotel je smješten u centru Baške Vode, ima 136 smještajnih jedinica, od čega 128 soba i 8 apartmana. Ukupna mu je bruto površina 12.500 četvornih metara, a neto površina 8.956 četvornih metara.

– Prodajom hotela Hrvatska biti će preuređen na kategoriju od 4 zvjezdice – istaknuo je Marić.

Ministarstvo državne imovine s kupcem će zaključiti kupoprodajni ugovor, prema kojem će kupac biti obvezan na isplatu kupoprodajne cijene u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora, umanjene za iznos od 1,79 milijuna kuna uplaćen u korist državnog proračuna na ime jamčevine u postupku javnog poziva za podnošenje ponuda.

Zanimljivo, u igri za Hotel s Ćorlukom je bio još jedan Hercegovac, doduše sa zagrebačkom adresom. Riječ je o Zoranu Gobcu, koji je jedan od osnivača tvrtke Adria Coast turizam.

Ćorluka dakako nije prvi Hercegovac koji razvija biznis na hrvatskoj rivijeri, a vjerojatno ni posljednji. Dovoljno je samo pogledati listu hotela u vlasništvu hercegovačkog hotelijera i poduzetnika Jake Andabaka, koji je u blizini Brela čak sagradio i hotel za svoje sezonske radnike. I to hotel s tri zvjezdice. 

error: Content is protected !!