Dodik i Džaferović primili predsjednika Poljske

Advertisements

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primili su danas predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dudu.

Na početku susreta iskazano je zadovoljstvo posjetom predsjednika Dude i uvjerenje da će  susret pružiti osnovu za daljnje jačanje saradnje na svim poljima, a naročito na ekonomskom planu.

Republika Poljska snažno podržava europski put Bosne i Hercegovine i nastavit će da pruža podršku i u narednim etapama puta ka članstvu u EU, kazao je predsjednik Duda.

Odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Poljske su prijateljski i bez otvorenih pitanja, te kao takvi predstavljaju bazu za razvoj ukupnih bilateralnih odnosa. Potrebno je uložiti dodatne napore kako bi se povećala vanjskotrgovinska razmjena i saradnja na infrastrukturnim projektima od zajedničkog interesa.

Republika Poljska je svojim angažmanom u Višegradskoj grupi, te ostalim inicijativama i organizacijama pružila snažnu političku podršku Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja Europskoj uniji. Članovi Predsjedništva BiH su iskazali zahvalnost za dosadašnju podršku i očekivanja da će se ona nastaviti i u budućnosti.

Članovi Predsjedništva BiH su informirali predsjednika Dudu o političkoj situaciji u zemlji i ponovili opredijeljenost za evropski put zemlje i nastavak reformskog procesa, kako bi se stvorili povoljni uslovi za ubrzan ekonomski razvoj.

Iskazali su nadu da će mišljenje Europske komisije biti pozitivno, te da će zemlje članice Europske unije dodijeliti kandidatski status BiH u što skorijem vremenskom roku. Status kandidata za članstvo BiH u EU donio bi novu dinamiku na reformskom putu zemlje i priliku za nove razvojne projekte.

U ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao savjetnik Branimir Jukić, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!