Dodik: Izaslanstvo RS-a ove godine neće u Dobrovoljačku

Izaslanstvo iz Republike Srpske (RS) ove godine neće u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu obilježavati 25 godina od stradanja vojnika JNA, jer ne žele da srpski narod bude dodatno ponižen – ustvrdio je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Kazao je da „ne treba dozvoliti da svijeće i položeno cvijeće opet završe u kontejnerima“.

– To je dodatno poniženje i zašto bismo se mi tome izlagali. To govori o drugoj strani u BiH, ne o nama. Odavno sam uvjeren da od BiH nema ništa kada na ovaj način ne može da istrpi i prihvati pomirenje – naveo je Dodik novinarima u Bosanskoj Gradišci ustvrdivši da se u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici „nesumnjivo dogodio ratni zločin, koji pokazuje da politički dogovor o napuštanju vojnika JNA Sarajeva nije bio poštovan“.

Istakao je da je potrebno “da svako odaje poštu svojim stradalim sunarodnicima i da se to poštuje, a ne omalovažava, kao što se ranije moglo vidjeti”.

Pomen stradalim vojnicima JNA delegacije iz RS-a 3. svibnja održat će u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, a Dodik je dodao da će se vidjeti kako će se to obilježavati narednih godina.

Danas je spustio vijenac s mosta u Savu u Bosnaskoj Gradišci povodom obilježavanja 22 godine od stradanja Srba u akciji “Bljesak”.

Ponovio je stav da bez RS-a nema ni srpskog naroda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!