DODIK: ‘Ko je to rek’o?’

Advertisements

Sastanak lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika završen je i danas bez dogovora, iako je napravljen iskorak u formiranju novog saziva Vijeća ministara.

Resori su podijeljeni te će tri ministarska mjesta pripasti strankama okupljenima oko Hrvatskog narodnog sabora, potvrdio je Čović, a to su Ministarstvo finansija i trezora, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova, dok bi SDA pripali Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane.

SNSD-u pripalo bi, osim mjesta predsjedavajućeg Vijeća ministara, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa  te Ministarstvo prometa i komunikacija, a Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice vodio bi, kazao je Izetbegović, nestranački čovjek koji bi bio delegiran iz Republike Srpske.

Sastanak nije rezultirao potpisivanjem dokumenta o konačnom dogovoru jer je problem nastao ponovo oko usvajanja Prvog nacionalnog godišnjeg plana što bi u konačnici značila aktivacija Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Na pitanje novinara da li to znači da ukoliko Zoran Tegeltija, od SNSD-a predloženi kadar za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koji je također prisustvovao današnjem sastanku, prihvati ovaj plan bit će formiran novi saziv Vijeća ministara, Izetbegović je samo kratko kazao “recimo”.

Dodik je međutim nakon sastanka ponovio stav stranke koju predvodi o putu BiH ka članstvu u NATO-u kazavši da ne prihvata nikakvo uvjetovanje te da je taj plan i dalje za njih neprihvatljiv.

Međutim, nakon sastanka, dolazi pomalo drugačija reakcija od Milorada Dodika.

Kako je zaključio ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno, posebno naglašavajući činjenicu da ne formiranjem Vijeća ministara BiH dovodi u pitanje evropski put Bosne i Hercegovine koja očekuje mišljenje Europske komisije o kandidatskom statusu.

“Nije postignut dogovor, ko je to rek’o? Pričali smo o tome, ali dok se sve ne dogovori, nije ništa ne dogovoreno. MAP? Mi nećemo odustati od toga, nećemo podržati MAP to je veoma jasno. To je ustavna priča, daleko iznad pitanja formiranja Savjeta ministara. Bez formiranja Savjeta ministara rizikujemo da zaustavimo svoj evropski put. Trebamo se prisjetiti onoga što su nam rekli Europljani, a to je da ukoliko formiramo vlast do maja možemo očekivati mišljenje. To je važnije nego sami MAP. Izetbegović je to pitanje u nekom dijelu razgovora donio kao neki uslov. Toga nema. Gospodin Izetbegović je smatrao da je to njemu važna tema. Danas smo razgovarali oko raspodjele resora kao sljedeći korak u realizaciji izjave o formiranju vlasti na zajedničkom nivou. Oni su tražili da se na neki sumnjiv način aktivira navodno MAP tako što bi ministrica dala svoju suglasnost bez stava Savjeta ministara i Predsjedništva, to je veoma opasna putanja. Ako neko učini tako nešto, onda stavlja ovu zemlju u neizvjesnu orbitu kretanja. Odbijamo bilo kakvo uslovljavanje. Mi smo kao SNSD prihvatili tri ministarstva”, kazao je Milorad Dodik. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!