Dodik: Rat u BiH apsolutno nije moguć

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, naglasio je za Glas Amerike, odgovarajući na pitanje ima li razloga za strah od eventualnog sukoba, kako u Bosni i Hercegovini nije moguć nikakav rat te kako on svoju ulogu shvaća na način da se, obzira na teške političke teme, prvenstveno sačuva mir.

„Ma kakav rat, nema od rata ništa. Globalni razvoj situacije, u tom pogledu, možda bi mogao nešto da ovdje nama isporuči, ali ovi unutrašnji naši odnosi ne mogu proizvesti takvu vrstu priče. Mi nismo lišeni neke gluposti koja bi se mogla zvati terorizam, ali rat među narodima, ljudima ovdje,  pogotovo neki građanski, apsolutno nije moguć“, poručio je Dodik.

Istaknuvši kako on shvaća svoju ulogu upravo da se , bez obzira na teške političke teme i mnoga neslaganja, prvenstveno sačuva mir i da se ljudima pruži mogućnost da odlučuju, kao što to čine na izborima i nekim drugim stvarima. Dodao je kako bi za sve jednako bila pogubna bila kakva eskalacija.

Čestitke na autoputu

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti prevladavanju krize, Dodik je naveo kako nitko ne može gajiti ovdje maksimalistički pristup, a podsjetio je i kako je u medijima u Federaciji stvorena neka vrsta priče kako Republika Srpska danonoćno nešto radi kako bi napravila loše.

„Ne, mi čineći dobro Republici Srpskoj, činimo dobro BiH. Često ovdje sretnem ljude u Sarajevu koji mi čestitaju što smo napravili autoput od Doboja do Banja Luke i dalje prema Gradišci. Dobrobit od toga imaju mnogi koji putuju od Sarajeva prema Zagrebu i dalje. I nema nikakve razlike, svima je dostupno“, naglasio je Dodik.

Strane ideologije

Ipak, upozorio je kako se pretjeralo u konzumiranju strane prisutnosti i stranih ideologija koje su nametnule gotovo nemoguće vrijednosti.

„Identitet koji ljudi vuku sa sobom ne možete tek tako da eliminirate. Ovdje se pravi jedna vrsta greške koja pokušava da proda priču o građanskom društvu bez uvažavanja kolektiviteta“, pojasnio je Dodik, podsjetivši kako o tomu najbolje govore izbori, jer su svi okupljeni oko stranaka iz svog naroda, nacije.

„Tek negdje na marginama prolaze te sa građanskom vrstom političkog opsega“, kazao je Dodik.

Piše: D. Pušić,[email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!