JOŠ NIŠTA OD VLASTI: Nema dogovora u Klubu Srba u Skupštini HNŽ-a

Advertisements

Vesna Saradžić iz SDP-a i Zora Dujmović iz HDZ-a, koje čine Klub Srba u Skupštini HNŽ-a, ni jučer nisu uspjele da se dogovore o mjestu predsjednika Kluba i  zamjeniku predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a iz reda srpskog naroda.

MOSTAR – Klub Srba u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) nije konstituiran ni nakon jučerašnjeg drugog pokušaja zbog nemogućnosti dogovora dvije zastupnice u tom Klubu.

Vesna Saradžić iz SDP-a i Zora Dujmović iz HDZ-a, koje čine Klub Srba u Skupštini HNŽ-a, ni jučer nisu uspjele da se dogovore o mjestu predsjednika Kluba i  zamjeniku predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a iz reda srpskog naroda.

Pat pozicija

Nakon sjednice koju je zakazala Dujmović konstatirano je da nema  političkog dogovora i da se pat pozicija nastavlja.

Dujmović je nakon sjednice izjavila da su stranke okupljene u Hrvatskom narodnom saboru, na čijoj je ona listi bila, apsolutni pobjednik listopadskih izbora, a da je SDP kazao da ne želi ući u vlast.

“To se reflektira  na rad Kluba i sada nije jasno što zapravo SDP želi”, izjavila je Dujmović.

Vesna Saradžić iz SDP-a  izjavila je da nije postignut politički dogovor, ali se nije složila s objašnjenjem Zore Dujmović.

Ona je naglasila da pozicija zamjenika predsjedavajućeg vuče svoj legitimitet iz Kluba Srba.

”Poslovnik je vrlo decidan, a i Ustav Federacije BiH koji kaže da Klub predlaže, a Skupština potvrđuje. Ja mogu samo postaviti pitanje kako to da u mandatnom periodu 2010. – 2014., kad je SDP bio dio parlamentarne većine, nismo imali zamjenika predsjedavajućeg”, kazala je Saradžić.

Dvije navedene zastupnice godinama unazad nikada nisu postigle dogovor oko konstituiranja Kluba ni navedenih pozicija. Također, Klub Srba u Skupštini HNŽ-a nikada nije povukao pitanje vitalnog nacionalnog interesa za bilo koje pitanje.

U kolegij Skupštine HNŽ-a izabrani su Tomislav Martinović (HDZ) i Šerif Špago (SDA), ali još nije imenovan predsjedavajući. U međustranačkim pregovorima HDZ-a i SDA dogovoreno je da mandatar za sastav nove Vlade bude dosadašnji premijer Nevenko herceg (HDZ), a predsjednik Skupštine Šerif Špago (SDA).

Paket

Iz HDZ-a BiH su ranije iznijeli stav da je kompletiranje skupštinskog rukovodstva preduvjet za formiranje nove Vlade.

Iz HDZ-a su također stava da bi nova Vlada trebala biti višestranačka, te su oni za partnere uzeli HDZ 1990. Također su u više navrata poručili kako se treba poštovati i legitimnost predstavljanja. Što se tiče SDA, oni zasad nisu izlazili s informacijama hoće li imati partnere u HNŽ-u. Obzirom da su s DF- om nedavno potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju u vlasti, postoji mogućnost da i ova stranka, odnosno Prva mostarska partija koja je u HNŽ-u s DF-om išla na izbore i osvojila zastupničko mjesta, bude dio Vlade HNŽ-a.

Što se tiče formiranja vlasti u HNŽ-u, predsjednik HDZ-a Dragan Čović nedavno je nakon sastanka s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem  izjavio kako je sve spremno za uspostavu nove Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

„HNŽ je vrlo blizu rješenja. Imamo mandatara i što se HDZ-a tiče, nema razloga da se to odmah ne dogodi“, rekao je Čović.

Upućeni u pregovore ipak navode da će se na novu Vladu HNŽ-a sačekati još izvjesno vrijeme.

Još uvijek aktualni Vladu čine također HDZ i SDA, a i premijer Nevenko Herceg će i u narednom mandatu ostati na svojoj poziciji tako da se ni HDZ-u ni SDA ne žuri.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović [email protected]

One thought on “JOŠ NIŠTA OD VLASTI: Nema dogovora u Klubu Srba u Skupštini HNŽ-a

  • travanj 16, 2019 at 10:26 am
    Permalink

    materevam vase glupe stoka retardi samo pare uzimaju i status kvo doze sve protjerat na selu odaklesu sljegle cuj zora dujmovica ustase zena fuj.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!