Obiteljima stradalih onemogućeno da polože cvijeće u Dobrovoljačkoj

Obitelji poginulih pripadnika JNA ogorčene su što u Dobrovoljačkoj ulici nisu mogle odati poštu najmilijim. Bogdana Tomović, majka poginulog pripadnika JNA Zdravka Tomovića, kaže da joj je ponovo nanesen veliki bol jer je prošla 200 metara od ulice gdje joj je dijete ubijeno, a da tu nije smjela da položi cvijeće

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na Spomen-križ na Vojničkom groblju u Miljevićima, obilježeno je jučer 25 godina od ubojstva pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Ovo je prvi put nakon rata da ovo obilježavanje prolazi bez incidenta i ogromne medijske pažnje.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova odlučio je da spomen poginulim u Dobrovoljačkoj ulici ove godine bude organiziran samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, a ne i u Sarajevu u Federaciji zbog, kako su kazali, ponašanja županijskih i federalnih vlasti. U ranijim godinama brojni incidenti dešavali su se prilikom obilježavanja stradanja u Dobrovoljačkoj, a prošle godine svijeće i cvijeće pobacani su u smeće.

Nema uvjeta

Obitelji poginulih pripadnika JNA ogorčene su što u Dobrovoljačkoj ulici nisu mogle odati poštu najmilijim. Bogdana Tomović, majka poginulog pripadnika JNA Zdravka Tomovića, kaže da joj je ponovo nanesen veliki bol jer je prošla 200 metara od ulice gdje joj je dijete ubijeno, a da tu nije smjela položiti cvijeće. Ona je zapitala u kojoj državi živi i gdje je ta sloboda.

– Zamolila bih sve institucije da ovo više ne dozvole i da nam omoguće da slobodno odemo u Dobrovoljačku i položimo cvijeće na mjestu pogibije naših najmilijih, rekla je Tomovićeva.

Gordana Gvozdenović, kojoj je u Dobrovoljačkoj ulici poginuo brat Obrad, kaže da su žrtve ponovno slagali jer su im prošle godine u Sarajevu obećali da će ih pustiti da mirno polože cvijeće i prisluže svijeće.

– U zadnjem trenutku nam je rečeno da ne idemo jer možemo riskirati život. Mi se ne bojimo nikoga u Sarajevu, ali odustali smo jer nije u redu da na današnji dan pravimo probleme, istakla je Gvozdenovićeva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović kazao je kako “muslimanske snage i muslimanska vlast u Sarajevskoj županiji” nisu dozvolili da postave spomen-ploču s urezanim imenima poginulih.

– Nisu nam dozvolili da naši pravoslavni svećenici obave kršćanski običaj. Tu uvijek postoji doza rizika. Mi ćemo se, kad se za to stvore uvjete, vratiti da obilježavamo godišnjicu na tom mjestu, rekao je Savanović.

Predsjednik Boračke organizacije RS-a (BORS) Milomir Savčić kazao je da su se okupili da obilježe jedan od najtragičnijih događaja u minulom ratu, naročito zbog načina kako su njihovi suborci poginuli.

– Ovo treba shvatiti kao opomenu i poruku da moramo jedni drugima osigurati normalne uvjete, da bez prisustva policije i bilo kakvih represivnih mjera koje se poduzimaju dođemo, poklonimo se poginulim suboraca i sunarodnjacima, zapalimo svijeće i položimo cvijeće ili nešto drugo, kako to kod kog naroda vjera i tradicija zahtijevaju, poručio je Savčić.

Predsjednik Saveza logoraša RS-a Branislav Dukić kazao je kako oni nikada neće odustati od postavljanja spomen-obilježja na mjestima u kojima su tokom proteklog rata ubijeni i bili zatočeni srpski logoraši na teritorije Federacije. Dukić je kazao kako će 16. svibnja od glavnog tužitelja Haškog tribunala Sergea Brammertza tražiti da budu pokrenuta i suđenja za ratne zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i Tuzlanskoj koloni, te za zločine nad srpskim civilima u Sijekovcu i Brodu.

Optužnica

Pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne su 2. svibnja 1992. godine odbrane BiH napali kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici koja se povlačila iz Sarajeva. U ovom napadu, prema navodima boračkih organizacija iz RS-a, život su izgubila 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci. Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni.

Tužiteljstvo BiH je 2012. godine donijelo odluku o obustavi istrage protiv 14 osoba, smatrajući da nisu učinili kaznena djela za koja se terete. Srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine je predmet “Dobrovoljačka” preuzelo je od Vojnog suda u Beogradu pokrenutog još 1992. godine protiv 19 državljana BiH osumnjičenih za napad na kasarnu u Sarajevu i kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Među optuženima za ove ratne zločine bili su Ejup Ganić, Haris Silajdžić, Hasan Efendić tada komandant Teritorijalne obrane, Sefer Halilović, Mustafa Hajrulahović, Zaim Backović, Jovan Divjak, Fikret Muslimović, Kerim Lončarević, Ivo Komšić, Stjepan Kljujić.

Zelene beretke

Jučer je i u Sarajevu bilo molitvi i cvijeća. U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu bivši pripadnici “Zelenih beretki” i borci Armije RBiH obilježili su 3. svibanj, dan kada su se 1992. godine, kako kažu, “odvijali događaji presudni za obranu grada i BiH”. Prema riječima Vahida Alića, predsjednika Udruženja “Zelenih beretki” općine Stari Grad, prisjetio se 2. i 3. svibnja.

– Pripadnici JNA prolazeći ovom ulicom, bivšom Dobrovoljačkom, otvorili su vatru po građanima i borcima koji su osiguravali prolazak kolone. Došlo je do okršaja u kojem je, prema mojim saznanjima, stradalo šest pripadnika JNA, a desetina ih je ranjeno…, rekao je Alić.

Ministar za boračka pitanja Sarajevske županije Muharem Fišo rekao je kako ne spore nikome da dođe, da obilježi, da položi cvijeće.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, [email protected]

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!