Poslodavci iz Hrvatske pozvali mostarske studente na sezonski rad (FOTO)

Riječ je o plaćama za koje se svakako isplati doći na našu obalu i obaviti tu sezonu, a budući da će studenti u većini slučajeva imati i smještaj i prehranu, mislimo da je ovo jedinstvena prilika i za njih, ali i za poslodavce – kazala je Bašić

MOSTAR – Susret poslodavaca i studenata s ciljem aktivnijeg rješavanja nedostatka radne snage, posebice u sektorima turizma i ugostiteljstva, održan je u srijedu na Sveučilištu u Mostaru.
Prorektor Sveučilišta u Mostaru (SUM) Zdenko Klepić kazao je kako ovaj događaj predstavlja dobitnu kombinaciju za studente, ali i za poslodavce.
– Danas su gospodarstvenici i poslodavci predstavili sebe i svoju ponudu, odnosno potražnju, kako bi i studenti mogli vidjeti koja su to zanimanja i što se to sve traži u Republici Hrvatskoj vezano za sezonske poslove, ali znamo kako praksa i sezonski posao vrlo često znaju dati karijeru u budućnosti – istaknuo je Klepić.

Odobreno 65.000 stranih radnika

Dodao je kako je namjera ovakvih događaja mladima pružiti šansu za praksu, stjecanje radnog iskustva i usavršavanje, a ne iseljavanje.
– Ne mislim da će ostati u inozemstvu, ali oni koji se odluče za odlazak, bolje da su jaki, obrazovani i kvalitetni. U svakom slučaju, namjera nam je da steknu radno iskustvo, da se povežu i surađuju, a i da ostvarimo budući razvoj u poveznici s Republikom Hrvatskom – kazao je Klepić.
Viša stručna suradnica iz Hrvatske gospodarske komore Antonija Bašić istaknula je kako je u zadnje vrijeme potreba za radnom snagom posebno povećana.


– Ove godine odobren nam je broj od 65.000 radnika strane radne snage i iz tog razloga odlučili smo organizirati ovakvu manifestaciju kojom ćemo pokušati privući sezonske zaposlenike u sektorima u kojima su najtraženiji u Hrvatskoj, a to su turizam, ugostiteljstvo i trgovina – kazala je Bašić.
Kako bi se preživjela sezona koja dolazi, prema njenim riječima, hrvatskom turizmu potrebni su kuhari, sobarice, spremačice, vozači i brojni drugi kadrovi.
– Riječ je o plaćama za koje se svakako isplati doći na našu obalu i obaviti tu sezonu, a budući da će studenti u većini slučajeva imati i smještaj i prehranu, mislimo da je ovo jedinstvena prilika i za njih, ali i za poslodavce – kazala je Bašić.

Šansa

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić kazao je kako se ovim sajmom pogotovo studentima turizma, ekonomije, ali i ostalim studentima Sveučilišta u Mostaru daje šansa za zapošljavanje.
– Oni će dobiti šansu da kroz praktični dio za vrijeme turističke sezone u Hrvatskoj vide kako u realnom, stvarnom svijetu izgleda ono što su možda u teoretskom dijelu nastave čuli ili naučili u svojim učionicama, naravno i da malo zarade, ali da se onda vrate ovdje i nastave svoje školovanje – kazao je Šantić.

error: Content is protected !!