Zdravko Vidović: Prepoznati smo u cijelom svijetu, samo u svome gradu nismo

Ljubav i strast prema starim motornim vozilima, odnosno ‘oldtimerima’, je kod ljudi koji vole i prakticiraju taj hobi veoma snažna i velika.
To se vidi i kod gospodina Zdravka Vidovića predsjednika Oldtimer kluba Mostar s kojim smo se razgovarali  u prostorijama ovog kluba. Taj klub danas  broji oko 100 članova, iskrenih zaljubljenika u ovaj hobi  kojeg mnogi vole smatrati i sportom.
Oldtimer klub Mostar službeno je nastao  prije deset godina, a počeo je s jednim vozilom marke ‘Renault’.  Danas ih je više od 100, a neki od njih imaju i više ‘oldtimer’ vozila u svojoj kolekciji.

Defile kroz Mostar

Klub i gospodina Vidovića smo posjetili povodom skupa ‘Oldtimera’ u Mostaru koji će se održati ove subote, 4. svibnja gdje će  građani Mostara  i gosti iz drugih gradova moći vidjeti i fotografirati se pored raznih „muzejskih“ primjeraka.
– U Mostaru u subotu imamo skup oldtimera iz sedam zemalja. Sudjelovati će oko 100 učesnika , a skup će se održati i zvanično otvoriti uz prigodan program iza Gradske vijećnice Grada Mostara. Nakon toga održati će se defile automobila ulicama Mostara – kazuje nam Zdravko Vidović.
Inače, mukotrpnim radom, zalaganjem i ulaganjem, Oldtimer klub Mostar primljen je u FIVA-u, krovnu organizaciju oldtimera u svijetu. 
 – FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens) je međunarodna dogovorna organizacija -udruga nacionalnih saveza, klubova i ostalih grupacija koja se brine za održavanje i uporabu starodobnih vozila (oldtimera) na svjetskoj razini, osigurava i objedinjuje povijesno-tehničke podatke o starodobnim motornim vozilima, uspostavlja i podupire kontakte između klubova ljubitelja starodobnih vozila, saveza i ostalih grupacija, potiče interes za održavanje tradicije motornih vozila i korištenje starodobnih vozila na javnim cestama. FIVA je međunarodna organizacija koja je dobila patronažu UNESCO-a i to dovoljno govori o nama, što smo, tko smo i gdje smo došli –  objasnio je Zdravko Vidović, predsjednik Oldtimer kluba Mostar.

Dodao je da ovaj klub egzistira u gradu Mostaru za sve ljude koji vole automobile, a slike ovog  kluba su već do sada obišle cijeli svijet.
– Priznanja za dostignuća su jako velika, a nadamo se da ćemo biti prepoznati i u našem gradu te dobiti mjesto koje nam pripada. UNESCO, zadužen za baštinu čovječanstva, učinio je FIVU jednim od svojih partnera, a tako i nas kao kluba partnerom UNESCO-a –  kaže Vidović za Dnevni list.

Kultura koja se cijeni

– Priznati smo na nivou države jedini za uvoz, registracije i procjene oldtimera. Svugdje smo priznati samo nismo priznati u svom gradu. Od grada imamo vrlo malo podršku. Jednostavno nas nikad nitko nije zovnuo ni na razgovor. Donijeli smo jedno od najvećih sportskih priznanja u ovaj grad,  imamo kontakte s oko 150 klubova širom svijeta s kojima surađujemo.  Tako širimo ime Mostara i Bosne i Hercegovine. Oldtimer klub Mostar donosi jednu kulturu koja se svugdje u svijetu cijeni, samo ne kod nas ovdje – govori nam Vidović.


Prepoznatljivost ovog mostarskog kluba u svijetu govori i činjenica da su pozvani 1.lipnja u Suboticu da službeno otvore jedan skup na kojem će biti nazočan i sam predsjednik svjetske krovne organizacije FIVA.
Nadati se je da će gradski oci prepoznati dostignuća ovog kluba koja su nastala u jednom kratkom vremenu i dati nesebičnu  podršku klubu koja se može u ovaj grad i državu višestruko vratiti kroz razvoj turizma kao i same kulture za čiju se prijestolnicu  sam grad kandidirao.
Međunarodni susret oldtimera koji će se održati u subotu u Mostaru okupit će  muzejske primjerke automobila iz čitave Bosne i Hercegovine i regije, te pokazati bogatu povijest automobilske industrije prošlog stoljeća.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!