Dr. Dubravka Šimić: Melanom u 90% slučaja izlječiv ako se otkrije na vrijeme

Što ranije prepoznamo promjene u nekoj pigmentnoj leziji, odnosno nevusu ili novonastaloj promjeni to ćemo ga otkriti u ranijoj fazi bolesti kada će izlječenje biti puno bolje, gotovo devedesetpostotno, i tada ćemo na taj način produžiti život bolesniku – poručila je doktorica Šimić

U BiH primjetno je povećanje broja oboljelih od karcinoma kože, ali i povećanje broja slučajeva koji su otkriveni u ranoj fazi bolesti kada je i preživljavanje mnogo veće, rečeno je u petak u Mostaru gdje je u sklopu javnozdravstvene kampanje “Euromelanoma 2019” održana akcija promoviranja besplatnih preventivnih pregleda kože, mladeža i lezija sumnjivih na karcinom.
– Melanom ne bira godine, može se javiti u bilo kojoj starosnoj skupini, a ono što je važno jeste da se građani jave na prvi pregled, da dermatolog kaže lokalni status tipa kože i promjena na koži kako bi se, ako je potrebno, interveniralo na vrijeme te spasio život – kazala je dr. Hana Helppikangas, predsjednica Euromelanoma za BiH.

Dobri rezultati

Po njenim riječima, kampanja “Euromelanoma” provodi se u BiH od 2011. godine i u sklopu nje su do sada postignuti jako dobri rezultati.

– Svake godine u cijeloj BiH otkrijemo jedan veći broj oboljelih od karcinoma kože, ali u tome svemu ima i jedna pozitivna strana, jer ako ih već otkrijemo, to bude u ranom stadiju – ocijenila je dr. Helppikangas.

Dodala je kako su bh. građani rizična grupa, obično svijetle puti s jako mnogo mladeža po tijelu te da su stalno izloženi ultravioletnom zračenju.

– Iz tog razloga krenuli smo da mijenjamo svijest građanstva na nivou primarne zdravstvene zaštite o štetnosti ultravioletnog zračenja, kako se zaštititi i na koji način vršiti samopreglede. Sljedeća je sekundarna prevencija, gdje nastupamo mi- dermatolozi, grupa eksperata koja se isključivo bavi dermatoskopijom i ranim otkrićem karcinoma kože, osobito melanoma – pojasnila je Helppikangas.

Subspecijalista dermatološke onkologije prof. dr. Dubravka Šimić istakla je kako melanom nije uniformna bolest, kazavši da postoji više kliničkih oblika melanoma.

Iznimno važno rano otkrivanje

– On se pojavljuje u 90 posto slučajeva na koži, ali ne smijemo zaboraviti ni onih 10 posto slučajeva koji pripadaju oku i sluznici, kada ga je vrlo teško prepoznati – ocijenila je doktorica Šimić.
Naglasila je kako postoje klinički oblici koji se vremenski dugo razvijaju, ali da, nažalost, ima i kliničkih oblika koji se zovu invazivnim melanomima, koji se mogu razviti od nekoliko tjedana pa do nekoliko mjeseci, i to vrlo visokog stupnja.
Njegovo kasno otkrivanje ostavlja male mogućnosti za izlječenje oboljelih te je od iznimne važnosti rano otkrivanje, podcrtala je.
– Što ranije prepoznamo promjene u nekoj pigmentnoj leziji, odnosno nevusu ili novonastaloj promjeni to ćemo ga otkriti u ranijoj fazi bolesti kada će izlječenje biti puno bolje, gotovo devedesetpostotno, i tada ćemo na taj način produžiti život bolesniku – poručila je doktorica Šimić.
S ciljem što većeg odaziva građana, kampanja će biti nastavljena u subotu u mostarskom Mepas Mallu, a održat će se u vremenu od 10 do 17 sati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!