EU: Nema više pregovora o Brexitu

Upozorenje je stiglo nakon što je Donji dom britanskog Parlamenta drugi put odbio sporazum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije

BRUXELLES – Glasanje britanskog Parlamenta bitno je povećalo opasnost od Brexita bez dogovora, a više neće biti pregovora s Londonom o uvjetima razvoda, upozorila je Europska unija u utorak navečer, nakon što je Donji dom po drugi put odbio sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

“Teško da možemo još nešto učiniti. Ukoliko postoji rješenje za sadašnju slijepu ulicu, samo ga London može pronaći”, rekao je glasnogovornik predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

On je dodao kako će EU nastaviti svoje pripreme za Brexit bez dogovora.

Europska komisija je izrazila žaljenje zbog odbacivanju sporazuma premijerke Therese May i EU-a o izlasku Velike Britanije iz Unije i naglasila kako je “razočarana” što britanska vlada nije bila sposobna pronaći većinu i izglasati dogovor o povlačenju koji je u studenom potvrdilo 27 partnera Velike Britanije u EU i premijerka May.

Spremni razmotriti odgodu

Europska unija će biti spremna razmotriti odgodu datuma Brexita ako Velika Britanija to motivirano zatraži, dodala je glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva.

Ona je precizirala kako ta odgoda može nastupiti na osnovu razloga koje istakne London za određeni period.

Tu odluku jednoglasno treba donijeti 27 država, podsjetila je.

Europska komisija, predsjednik Europskog vijeća i europski pregovarač za Brexit Michel Barnier su naglasili kako je Europa poduzela sve što je mogla kako bi dogovor o razlazu bio usvojen, dodavši da London mora naći načina za izlazak iz slijepe ulice.

Oni su, također, poručili kako je potrebno intenzivirati pripreme u slučaju razlaza bez dogovora.

Jalovi pregovori May i EU-a

Velika Britanija se približava izlasku iz EU-a bez dogovora, izjavio je u utorak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, ističući kako bi se sada obje strane trebale fokusirati na definiranje svojih budućih odnosa nakon Brexita.

“Naravno da se nadamo da ćemo u idućih 17 dana i dalje biti u mogućnosti izbjeći ‘neuredan’ izlazak. Ali, sada moramo čekati i vidjeti kako će se razvijati politička situacija u Velikoj Britaniji i ne smijemo špekulirati. Britanski Parlament ima sve u svojim rukama”, kazao je on, prenosi Al Jazeera.

Britanski zastupnici su u utorak velikom većinom odbacili sporazum premijerke May i EU-a o izlasku Velike Britanije iz Unije, bacivši Brexit u kaos samo 17 dana prije planiranog izlaska.

Zastupnici su glasali protiv izmijenjenog dogovora o Brexitu May i EU-a sa 391 prema 242, a njeni pregovori u posljednjem trenutku u ponedjeljak s čelnicima EU-a kako bi se umirile zabrinutosti njenih kritičara pokazali su se jalovim.

JOHNSON: BRITANIJA NAPUŠTA EU 29. OŽUJKA NAKON SPORAZUMA ‘PET DO 12’

Britanija će napustiti Europsku uniju 29. ožujka nakon što se postigne sporazum “pet do 12”, izjavio je jučer bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

Johnson, jedan od najuglednijih britanskih lobista za Brexit, izjavio je za LBC radio da  parlamentarno glasanje ne bi uklonilo s pregovaračkog stola opciju Brexita bez sporazuma. ‘Sasvim je moguće da će parlament simbolično glasati da ne želi sporazum, ali ono što će se desiti nakon toga je da će Ujedinjeno Kraljevstvo, na osnovu zakona, napustiti EU 29. ožujka’, izjavio je  Johnson za LBC, prenosi agencija Fena Reuters.

Merkel nije spremna da komentira odgode u Brexitu

Njemačka kancelarka Angela Merkel nije rekla koliko dugo bi po njenom mišljenju trebale trajati eventualne odgode Brexita, tvrdeći da je na britanskom parlamentu da prvi odredi pravac daljnjih dešavanja.

Britanski poslanici danas će glasati da li Britanija treba da napusti Evropsku uniju 29. marta bez sporazuma. Ukoliko odbace taj scenarij, oni će sutra glasati o eventualnoj odgodi odlaska.

Merkel je danas istaknula da je “u našem obostranom interesu da se ostvari primjereni odlazak” iako su opcije za tako nešto “postale rijeđe” nakon što su britanski poslanici odbacili mukotrpno dogovoreni sporazum o razlazu s EU.

Ona, međutim, nije mogla iznijeti detalje.

– Bit ću u stanju da kažem šta će se desiti kada u naredna dva dana vidim rezultate britanskog glasanja, koji će nam možda odrediti pravac u kome se možemo kretati – kazala je njemačka kancelarka, prenosi Associated Press.

error: Content is protected !!