Ferrari ni taktikom usporavanja nije uspio spriječiti treću dvostruku pobjedu Mercedesa

Advertisements

U najavi sezone, pa čak ni nakon druge utrke sezone, nije djelovalo kao da Mercedes ima prednost. Naprotiv. Poslije Bahreina, gdje je Ferrari imao značajnu prednost, ali ne pouzdanost i smirenog Vettela koji se izvrtio na stazi, mnogi su se uhvatili na teoriju da je prva utrka sezone, u Australiji, iznjedrila zapravo slučajnu pobjedu Mercedesa. Sada, nakon treće dvostruke pobjede njemačkog tima u trećoj utrci sezone, slika je jasnija.
Šangaj je trebao biti prekretnica za Ferrari. Ta jubilarna 1000. utrka u povijesti prvenstva nosila je priliku za prvom pobjedom sezone koja bi uravnotežila prvenstvo i ‘ispravila nepravdu’ iz Bahreina, gdje je kvar na motoru oteo prvu pobjedu Ferrarijevom novom asu Charlesu Leclercu. Umjesto toga – nova, treća dvostruka pobjeda Mercedesa. Kao i u Bahreinu, slavio je Lewis Hamilton ispred Valtterija Bottasa koji je ovog puta odvezao pole position, Ferrari jednostavno nije imao dovoljno brzine za više od podija Sebastiana Vettela, kojem nije pomoglo ni taktičko žrtvovanje Leclerca.

– Pogledate li moju utrku, jasno je da sam trebao ranije u boks, naglasio je Charles pa pojasnio da je njegovu utrku momčad pokušala iskoristiti da kasnije u utrci pokuša usporiti Bottasa: Mislim da je momčad ispravno postupila pokušavajući vratiti Seba u utrku s Mercedesom, što je vjerujem bio cilj. Nije uspjelo, ali probali smo.
Leclerc je bio ljut, a ni Vettel nije bio prezadovoljan.
– Zadovoljan sam podijem, ali istovremenom, osjećaj nije najbolji jer smo se pokušali držati s Mercedesom, a nismo mogli. Bili su bolji cijelog vikenda, pojasnio je Nijemac, koji već nakon tri utrke za vodećim Hamiltonom zaostaje 31 bod.
Vettela je donekle obradovala pobjeda u bitci sa agresivnim Verstappenom, koji se precijenio na kočenju, ohrabrit će ga to za bitke koje slijede, posebno nakon što se u Bahreinu izvrtio u duelu s Hamiltonom. Ali Ferrari će mu za veći osmjeh morati dati  konkurentniji bolid, bliži Mercedesu kojeg nije omela ni prisilna izmjena neregularnog prednjeg stabilizatora u petak. – Nije to bio jednostavan vikend, sjajno je ostvariti dvostruku pobjedu, komentirao je Lewis, pobjednik 900. i jučerašnje, 1000. utrke prvenstva.
– Ne znam što će se dogoditi i idućoj utrci, ali ovdje je bilo sjajno, dodao je.
Što se dogoditi – pobijedit će Mercedes, komentirat će skeptici. No, nije sve tako sivo… ili srebrno ako hoćete. Jer utrku prije, u Bahreinu, Ferrari je dominirao da bi vlastitim greškama, prepustio pobjedu Mercedesu, da bi se u Kini situacija okrenula – kao što se može okrenuti u Azerbajdžanu za dva tjedna. A tamo opet može sijevnuti čovjek koji je u ovoj priči, vjerojatno bez razloga, držimo u sjeni – Bottas.
– Utrku sam zapravo izgubio na staru, pojasnio je s malo gorčine u glasu, možda zaboravivši da je situacija u Melbourneu bila suprotna.
Pomalo razočarava što još nemamo prvenstvo, što Mercedes uzima sve, ali intriga zbog unutarnjeg rata u Ferrariju, nastavit će se i u Azerbajdžanu. Šef Mattia Binotto u Kini je favorizirao Vettela, ali kako je istaknuo uči Šangaja, situacija se tijekom sezone može okrenuti.

Piše: Slaven Nikšić,[email protected]Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!