Hoće li Predsjedništvo BiH organizirati zajedničku komemoraciju za sve civilne žrtve zadnjeg rata?

Advertisements

Visoki dužnosnici EU-a, UN-a, OESS i Vijeća Europe pozvali su članove Predsjedništva BiH da svojim djelima spriječe podjele u BiH te da organiziraju zajedničku javnu komemoraciju za sve civilne žrtve proteklog rata, prenosi RTRS pozivajući se pisanje portala Insajder.in.

Naime, navedeni portal objavio je da je u posjedu dopisa koji su 18. ožujka na adresu članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića zajednički potpisali i poslali povjerenik EU-a za politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn, predsjedatelj OESS-a Miroslav Lajčák, glavni tajnik OESS-a Thomas Greminger, specijalni savjetnik glavnog tajnika UN-a za sprječavanje genocida Adama Dieng i glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland.

Ističući da je pojedinačno svaki od članova Predsjedništva BiH u svojim javnim nastupima govorio o tome da je prošlo vrijeme ratova i da je kucnuo čas za suočavanje s prošlošću i za pomirenje, visoki međunarodni dužnosnici pozvali su Dodika, Džaferovića i Komšića da organiziraju zajedničku javnu komemoraciju za sve civilne žrtve.

“U predstojećem periodu, svaki od Vas će se naći u prilici zauzeti stavove koji mogu ili voditi ka podjelama, strahu i nepovjerenju među zajednicama koje žive u BiH ili ka konstruktivnom državništvu u interesu svakog građanina Vaše države. Sada je prilika da svoje riječi pretvorite u udruženo djelovanje i date nadu rađanima u dugoročnu stabilnost BiH“, prenosi Insajder.in dio pisma.

Konstatirajući da je BiH uputila zvaničan zahtjev za članstvo u EU, visoki međunarodni dužnosnici podsjećaju članove Predsjedništva BiH i da je u nedavno usvojenoj Strategiji Europske komisije za Zapadni Balkan, kao i u Deklaraciji članica EU-a, usvojenoj u Sofiji, naglašena potreba da lideri preuzmu odgovornost i da svojim primjerom vode napore usmjerene ka pomirenju. Potpisnici pisma, prema istome izvoru, zamolili su članove Predsjedništva BiH da omoguće diplomatskim predstavnicima tih organizacija u BiH da porazgovaraju s njima o detaljima takve komemoracije i o drugim svrsishodnim koracima koje bi se moglo poduzeti nakon toga a kojima bi se osigurao napredak na putu ka istinskom pomirenju i većoj stabilnosti u BiH.

error: Content is protected !!