Hoće li Sjeverna Makedonija i Grčka razmijenjivati spomenike?

Grčka ministrica kulture Myrsini Zorba predložila je razmjenu spomenika sa Skopljem, ali takva inicijativa ne postoji, rečeno je u Vladi u Skoplju.

Prema Prespanskom sporazumu svi spomenici koji pripadaju helenskoj povijesti bit će označeni kao takvi i ništa više, penosi MIA.

Prema namjeri grčke ministrice, Grčka bi preuzela spomenik Aleksandra Makedonskog koji je postavljen na glavnom trgu u Skoplju, a u zamjenu Makedonci bi dobili poznatu skulpturu “Trkač” (Dromeas) koja se nalazi ispred hotela “Hilton” u Atini, prenosi makedonski list “Sloboden pečat”.

-Prespanski sporazum je potpisan u cilju unapređenja suradnje između dvije države što će doprinijeti ekonomskom razvoju regije. Mi smo fokusirani na implementaciju Prespanskog sporazuma. Prema Sporazumu, svi spomenici koji pripadaju helenskoj povijesti bit će označeni kao takvi. U ovom trenutku ne postoji druga inicijativa u Vladi Republike Sjeverne Makedonije – navodi se u priopćenju Vlade u Skoplju.

Taj je prijedlog u Grčkoj izazvao reakcije samo nekoliko sati nakon objavljivanja, pa grčki mediji pišu da je do prijedloga došlo u skladu sa Sporazumom iz Prespe, a ideju o tome da spomenik “Dromea” iz Atine bude premješten u Skoplje potvrdio je i autor skulpture Kostas Varocos.

Grčki mediji pišu i to da bi ova razmjena bila nemoguća bez odobrenja umjetnika skulpture.

error: Content is protected !!