Ivanov drugi put odbio potpisati Zakon o upotrebi jezika

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, kao što je najavio, ponovo je odbio potpisati Zakon o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u Makedoniji, prenijeli su makedonski mediji.

Premijer Zoran Zaev ranije je rekao da bi Ivanov trebao potpisati spomenuti zakon, nakon drugog usvajanja u Parlamentu, kako bi se taj dokument mogao početi primjenjivati, prenosi Tanjug. Odbijanje Ivanova da potpiše dekret Zaev smatra “flagrantnim kršenjem Ustava i kukavičlukom”. Ivanov, međutim, smatra da je riječ o zakonu koji nije u skladu sa Ustavom. Makedonski predsjednik je, poslije ponovnog izglasavanja zakona, 14. ožujka, u obraćanju javnosti rekao da neće potpisati dekret o njegovom proglašenju.

I predsjednik Parlamenta iz reda albanske manjine Talat Xhaferi kritizira Ivanova zbog odbijanja da potpiše zakon. Na pitanje hoće li Parlament možda zatražiti sankcije za Ivanova zbog odbijanja da proglasi Zakon, Xhaferi je rekao da to u ovom trenutku nije moguće, jer parlamentarna većina nema dvotrećinsku većinu, koja je potrebna za pokretanje takve procedure.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!