Izetbegović: Sebija će uskoro izrasti u snažnu ženu-političara, Hrvatska i Srbija izvršile agresiju na BiH

Sebija Izetbegović, koja je trenutno generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dobila je 42 nominacije izvršnih odbora općinskih organizacija SDA kao kandidatkinja za člana Predsjedništva.
Njen suprug je za Vijesti.ba kazao da nije očekivao toliku podršku.
“Nisam. Ne tako davno postojao je snažan otpor u javnosti imenovanju Sebije izetbegović na poziciju direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Taj otpor je bio praćen šutnjom u strukturi SDA, izostankom podrške, čak i komentarima da je imenovanje bilo štetno po Stranku. Sebija se borila sama, i izborila. Napravila je preokret u KCUS kakav niko nije očekivao, uvela je red, vratila dugove, podigla nivo zdravstvene usluge. Pokazala je pri tom neobičnu hrabrost i viziju, snažnu lidersku crtu i harizmu. I preokrenula javno mnijenje u svoju korist. Njenu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH smo od početka demantovali i obeshrabrivali. I unatoč svemu tome, pa i mom ličnom negativnom odnosu spram njene kandidature, kao politička autsajderka je iz baze dobila snažnu podršku. Sebija će vjerovatno uskoro izrasti u snažnu ženu-političara kakvih treba bosanskohercegovačkom društvu”, kazao je Izetbegović.

Najveći broj nominacija dobio je Denis Zvizdić, aktualni predsjedavajući Vijeća ministara BiH i to oko 90. Ipak, veliki broj nominacija Sebije Izetbegović iznenađenje je i u SDA, a konačna odluka bit će donesena na konvenciji 26. svibnja.

Bakir Izetbegović je također rekao da su Hrvatska i Srbija izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu te da se u ovoj zemlji nije radilo o građanskom ratu, kako je to nedavno ustvrdila predsjednica Vijeća skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko.
“U BiH nije bilo građanskog rata, relevantne rezolucije organizacije Ujedinjenih naroda i presude međunarodnih sudova su nedvojbeno potvrdile da se radilo o agresiji susjednih zemalja i udruženim zločinačkim poduhvatima koji su sezali do Miloševića i Tuđmana”, rekao je Izetbegović.
je kako je Matvijenko iznijela neutemeljene tvrdnje te da je njezin poziv za prijenos ovlasti s države na entitete protivan Daytonu.
“Rusija je jedna od potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i ne bi smjela iznositi stavove protivne tom sporazumu”, rekao je Izetbegović.
Komentirajući odnos Hrvatske prema BiH, bošnjački član državnog vrha BiH je ocijenio da se radi o ‘paternalističkom odnosu’.
“Ignorira se naše stavove i interese, negira udruženi zajednički pothvat počinjen u pokušaju stvaranja etnički čistog hrvatskog teritorija, ne vraća nam imovinu, ne plaća vodni resurs Buškog jezera koje koristi desetljećima uz simbolične nadoknade”, rekao je Izetbegović.
Pri tome je dodao da Hrvatska podupire BiH u euroatlantskim težnjama, investira i olakšava kretanje ljudi i roba. Izetbegović je zaključio kako su odnosi BiH i Hrvatske ‘ambivalentni i kontroverzni’, dodajući da bi mogli biti i bolji.  Izetbegović je odbacio tvrdnje kako se danas bošnjačka strana u BiH ponaša poput srpske u bivšoj Jugoslaviji pokušavajući ostvariti dominaciju nad manje brojnim narodima.
“Naravno da nema nikakve istine u tome, ali ima tendencije da se Bošnjaci optuže i stigmatiziraju”, rekao je Izetbegović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!