KARADŽIĆ: ‘Islamska država’ zbog nekih odluka Haaga prijeti Srbima i Hrvatima

Bivši predsjednik RS-a Radovan Karadžić rekao je na statusnoj konferenciji u Haagu da tzv. Islamska država koristi “neke odluke” Tribunala da bi prijetila Srbima i Hrvatima u BiH.

“Situacija u regiji je gora no prije rata… Neke odluke ovog suda služe Islamskoj državi kao razlog za prijetnje kršćanskoj većini u BiH”, ustvrdio je Karadžić na statusnoj konferenciji te sugerirao da je to posljedica dužine žalbenog postupka koji se protiv njega vodi pred sudskim Mehanizmom (MICT), pravnim slijednikom Haaškog tribunala.

On je dodao kako je “prilično zabrinut” dužinom trajanja postupka i vremena kada se očekuje konačna odluka a zabrinut je, kako je kazao, i radi osobne, obiteljske situacije te situacije u regiji. Karadžić je ocijenio da su odnosi u regiji pogoršani.

“Čak se i Islamska država usudila da prijeti Srbima i Hrvatima i može doći do tragedije”, naveo je.

Tribunal je koncem ožujka 2016. godine Karadžića nepravomoćno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva širom BiH, teroriziranje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Na tu presudu žalbe su uložili i Karadžić i Tužiteljstvo, a postupak po tim žalbama je u tijeku pred sudskim Mehanizmom. BIRN

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!