Karajbić: Svugdje u svijetu je vladajuća većina odgovorna za prohodnost zakona

Svugdje u svijetu je vladajuća većina odgovorna za prohodnost zakona u parlamentu. Ono što je poražavajuće jest činjenica da Vlada FBiH ne želi surađivati s Parlamentom, osobito s oporbom. Ta nekooperativnost Vlade FBiH posebno se ogleda kroz odbijanje svih amandmana koje je oporba uputila na proračun. Samo je amandmana koje je ponudio SDP odbijeno njih u vrijednosti od više od 65 mil. KM, odnosno ni jedan nije prihvaćen. Nakon završetka rasprave i glasanja o amandmanima na proračun u Parlamentu FBiH, Klub SDP-a BiH će iskazati svoj stav, kazao je za Vijesti.ba Elvir Karajbić šef Kluba  te stranke u Parlamentu FBiH.

Izborni zakon

Dodavši da isključivu odgovornost za neusvajanje proračuna FBiH za 2018. snose vladajuće stranke SDA, HDZ BiH i SBB, Karajbić je ocijenio da je ovo  najveća kriza vlasti otkako postoji FBiH a ta je kriza, prema njegovim riječima, konstantna otkako je imenovana Vlada na čelu s premijerom Fadilom Novalićem.

“Podsjetit ću da ova vladajuća većina nije potpisala nikakav programski dokument oko kojeg se okupila već funkcionira po načelu podjele plijena, tako da je kod svakog imenovanja Vlada ulazila u krizu zbog borbe za prevlast SDA ili HDZ-a. Po tom načelu se jedni drugima ne miješaju u krčmljenje resursa FBiH koju oni doživljavaju kao vlasništvo SDA i HDZ-a, dok građani plaćaju cijenu“, smatra on.

Na opasku da je očito da i na državnoj razini gore navedeni blokadom institucija nastoje na silu izvojevati protueuropski prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, šef Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu FBiH ističe kako su predložene diskriminatorne odredbe u izravnoj suprotnosti s europskim standardima i kao takve neće dobiti potporu SDP-a BiH.

Na pitanje krije li se iza svega namjera rušenja ustavnog poretka i izazivanje destabilizacije oživljenjem propalih samouprava, odgovorio je da je teško procijeniti namjere, ali da je činjenica da SDA i HDZ godinama opstaju na principu „prividnog sukoba“- u javnosti se svađaju, a u stvarnosti su prirodni saveznici te tako nacionalno polarizuju stanovništvo kroz politiku dogovorenog konflikta s ciljem da što duže ostanu na vlasti.

“Treba jasno istaći niti jedna politička opcija ne predstavlja cjelokupan narod, niti Bošnjake, Hrvate, Srbe i ostale, već predstavlja onoliki broj birača koji su glasali za tu opciju. Nacionalističke političke stranke koje to žele predstaviti su ustvari nanijele najviše štete narodima koje „predstavljaju“, dodao je.

Žele doživotni mandat

Podsjetivši da su klubovi SDP-a BiH i DF-a uputili prijedlog Zakona o izbornim jedinicama u FBiH, kojim ni jedan građanin nije diskriminiran i koji bi onemogućio bilo kakvu blokadu provedbe izborne volje građana, istaknuo je da, iako su istekli svi zastupnički rokovi za zakazivanje sjednice, postoje opstrukcije od strane rukovodstva Parlamenta FBiH, predvođenog SDA-om i HDZ-om, da se zakaže sjednica na kojoj bi se raspravljalo o tome.

Karajbić ukazuje i da nigdje u svijetu ne postoji izborni sustav gdje su narodi izborne jedinice te da se, u prijedlogu HDZ-a BiH, radi o pokušaju da se određenim strankama i pojedincima osigura doživotni mandat, bez obzira na izborni rezultat, što je apsolutno neprihvatljivo. Dodao je i da  SDA i HDZ funkcioniraju po istoj matrici, u ideološkom smislu apsolutno nema razlike između te dvije opcije te je glas za HDZ ujedno glas za SDA i obratno. Na koncu je naveo da su najveći neprijatelj države BiH nacionalističke političke opcije koje vladaju već 27 godina te se postavlja pitanje bi li država BiH preživjela s njima i nakon 2018. “Iskreno se nadam da je došlo vrijeme da građanske političke opcije 2018. naprave ovu zemlju ugodnim mjestom življenja za sve nas“, zaključio je sugovornik Vijesti.ba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!