KRIZA U VENEZUELI: Sastaju se zemlje Europe i Latinske Amerike, Rusija žali što nije pozvana

Nadali smo se da će Rusija moći sudjelovati u radu danas u Montevideu, barem kao promatrač, ali nam je rečeno da to nije predviđeno”, rekao je zamjenik ruskog šefa diplomacije Sergej Rjabkov za agenciju RIA Novosti

MONTEVIDEO – Skupina europskih i latinoameričkih zemalja sastat će se u urugvajskom Montevideu kako bi zatražila nove izbore u Venezueli, u pokušaju da se riješi tamošnja sve dublja politička kriza.

Tzv. kontaktna skupina okuplja Njemačku, Francusku, Italiju, Britaniju, Španjolsku, Portugal, Švedsku, Nizozemsku, Ekvador, Kostariku, Urugvaj i Boliviju.

Prvi sastanak te grupe održat će se na ministarskoj razini, objavila je EU.

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro osvojio je drugi mandat na izborima u svibnju prošle godine koji se smatraju uvelike nedemokratskima, nakon čega se u siječnju oporbeni vođa Juan Guaido proglasio privremenim predsjednikom.

Ubrzo ga je priznao veći broj zemalja, među kojima i europske i američke, iako EU još uvijek nema jedinstveno stajalište o tome.

Krinka za američku intervenciju

Skup u Montevideu je hitan zbog potrebe da se izbjegne rizik unutarnjeg nasilja ili vanjske intervencije, rekao je ranije ovog tjedna jedan europski izvor koji je želio stati neimenovan.

“Ovdje se ne radi o dijalogu između strana… Ovaj proces treba dovesti do izbora, s potrebnim jamstvima”, naglasio je, prenosi Hina.

Sastanak se događa u trenutku kada Guaido pokušava u Venezuelu dovesti humanitarnu pomoć, što Maduro smatra krinkom za američku intervenciju u Venezueli.

Sjedinjene Države poslale su hranu i lijekove na granicu sa susjednom Kolumbijom koju je Venezuela blokirala. Američki dužnosnici rekli su kako su kamioni s humanitarnom pomoći stigli na kolumbijsko-venezuelsku granicu na zahtjev Juana Guaidoa.

Rusija žali

Rusija, koja podupire venezuelskog predsjednika Madura, izrazila je žaljenje zbog toga što nije pozvana u Montevideo

“Nadali smo se da će Rusija moći sudjelovati u radu danas u Montevideu, barem kao promatrač, ali nam je rečeno da to nije predviđeno”, rekao je zamjenik ruskog šefa diplomacije Sergej Rjabkov za agenciju RIA Novosti.

“Nadamo se i želimo vjerovati da će sastanak u Montevideu rezultirati važnim političkim, intelektualnim i kreativnim doprinosom stvarnom rješavanju problema u Venezueli”, kazao je.

Međutim, Rjabkov je izrazio “zabrinutost” Rusije zbog informacija po kojima će na tom sastanku biti posvećeno manje pozornosti dijalogu nego što se očekivalo.

Glad, bolesti i hiperinflacija

Madurova vlada odbija da je Venezuela u humanitarnoj krizi i tvrdi da su za gospodarske probleme krive sankcije. Venezuela se bori s glađu, bolestima i hiperinflacijom koja bi u 2019. mogla dosegnuti deset milijuna posto.

Američki državni tajnik Mike Pompeo tvitao je kako Maduro “blokira pomoć kamionima i brodskim kontejnerima”.

“Venezuelski narod očajnički treba humanitarnu pomoć. SAD i druge zemlje pokušavaju pomoći, ali venezuelska vojska po Madurovim zapovijedima blokira pomoć kamionima i brodskim kontejnerima”, napisao je Pompeo.

Guaido je prošlog mjeseca u pismu glavnom tajniku UN-a Antoniu Guterresu napisao kako Venezuela treba pomoć. No venezuelsko mjesto u UN-u drži predsjednik Maduro i njegova vlada, stoga Guterres nije mogao poslati humanitarnu pomoć bez Madurova odobrenja ili odluke Vijeća sigurnosti.

Sjedinjene Države bi stoga mogle tražiti dopuštenje Vijeća kako bi dostavile pomoć Madurovoj oporbi, no izgledno je da će taj potez blokirati Rusija.

Maduro je u ponedjeljak poručio kako Venezuelci “nisu prosjaci” te da neće dopustiti da njegova zemlja bude osramoćena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!