KRUG 99: Integracija regije u EU i NATO rješenje za sva pitanja

Stav Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99 “ je da je izgradnja demokratske Srbije neosporno bitan činitelj demokratizacije i izgradnje demokratske BiH, naveo je predsjednik te Asocijacije Adil Kulenović uoči redovite sesije, čija je tema bila “Regionalno povezivanje i nacionalne manjine“. Kulenović je dodao da nacionalne manjine u Srbiji i BiH trebaju vršiti utjecaj dvostrano.

“Ukupnom izgradnjom demokratske Srbije, trebaju uspostavljati standarde i načela koji vrijede u cijelom demokratskom svijetu, posebno u Europskoj uniji. S druge strane, na taj način trebaju doprinositi načelima uspostave demokratske BiH“, obrazložio je on te konstatirao da se Bosni i Hercegovini ne osigurava mogućnost izgradnje demokratske države, što koči njen ukupan razvoj, stabilnost i mir.

Enis Imamović, zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije, koji je govorio kao jedan od uvodničara, drži potrebnim raditi na unaprjeđenju regionalne suradnje kroz koju treba doći i do poboljšanja položaja nacionalnih manjina. Prema riječima zastupnika Imamovića, državni vrh Srbije gotovo bez iznimke sebe pokušava postaviti u nadređeni položaj u odnosu na BiH kada je u pitanju Daytonski sporazum, predstavljajući se kao neka vrst jamca tog sporazuma.

“To nije točno jer je Srbija, zajedno s BiH i Hrvatskom, ravnopravna potpisnica Daytonskog sporazuma“, ustvrdio je Imamović koji rješenje za sva pitanja vidi u integraciji regije u EU i NATO, jer u tim sustavima postoje standardi za unapređenje regionalne suradnje i poboljšanje odnosa između država u regiji.

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji Hasim Mekić, koji se osvrnuo na pitanje bosanskog jezika, naveo je da im je cilj doprinijeti poboljšanju obrazovanja na bosanskom jeziku.

“Činimo sve da taj proces bude što kvalitetniji te da u tom procesu surađujemo s ostalim nacionalnim vijećima“, kazao je on pojasnivši da je interes Bošnjačkog nacionalnog vijeća u okviru svojih mogućnosti dati doprinos poboljšanju života građana u određenim regijama. Želja i namjera im je, kako je rekao, urediti društvenu zajednicu na dobrobit svih građana, jer svi imaju jedan zajednički cilj a to je Europa. Agencije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!