Lagumdžija: Manipulacije gubitnika dovele SDP u nestatutarno stanje gubitničke i rasturene stranke

Advertisements

Dan nakon sjednice Glavnog odbora SDP BiH koji je odbio ući u pregovore sa nacionlalnim strankama o formiranju vlasti , na društvenim mrežama se oglasio i bivši lider te stranke Zlatko Lagumdžija, koji se referirao na novinarsko pitanje je li glasao za koaliciju s SDA.

“Istine radi, bivši predsjednik SDP BiH nije glasao za koaliciju s SDA. Integralni tekst moje diskusije javno je dostupan pa se svatko može uvjeriti što sam govorio i predlagao. Ovim dajem ovlast svakom članu SDP-a ili mediju da iz Predsjedništva SDP-a traži i dobije integralni video snimak mog obraćanja i replike koju sam imao na besprizorne laži „propalih studenata iz rasadnika mojih kadrovskih grešaka“. Time se stavlja točku na „i“ manipulacijama i lažima tajno emitiranim tijekom  sjednice od strane sudionika koji su nas doveli u nestatutarno stanje gubitničke i rasturene stranke kako bi prikrili svoju odgovornost za gubitak izbora i katastrofalno stanje u kojem smo se našli. U javnost je otišla poruka da smo se sinoć izjašnjavali o tome tko je “za”, a tko “protiv” koalicije s SDA“, navodi Lagumdžija. On, nadalje, dodaje da, izuzev njega, nitko nije glasao za koaliciju s SDA jer se o tome nije ni glasalo.

“Od imenom i prezimenom prozvanih 146 članova Glavnog odbora, „za“ oporbu je glasalo 61, a „za“ pregovore njih 31. Glas „za“ oporbu je vrlo precizan, iako je ostalo neodgovoreno jesu li, npr., A-SDA ili PDA „etnonacionalne stranke s kojima nećemo u koaliciju“. Glas „za“ pregovore je podrazumijevao hitno formaliziranje BH. bloka ili odgovor na ponudu lidera DF-a po kojem bi se došlo do ujedinjenja svih lijevo orijentiranih stranaka koje žele da se konačno ujedinimo u jednu stranku, kako smo to uradili prije 4 godine kao SDP i USD. Na toj platformi, kao jasno definirana i profilirana „četvrta strana“, otvorilo bi se pregovore s tri pobjedničke stranke, ali ovaj put sa svojim programom na pregovaračkom stolu. Tek nakon pregovora bi se Glavni odbor odredio ide li se u koaliciju ili u oporbu. Jedan sam od 31 člana GO-a koji se pridružio jedinoj izbornoj pobjedničkoj županijskoj organizaciji koja nije tražila da se donese odluku o koaliciji već o ujedinjenju ljevice i otvaranju pregovora na tim načelima.

Beskrupulozni manipulatori su tijekom sjednice svojom kanalizacijom progurali lažnu vijest da sam kao točku dnevnog reda tražio smjenu „mladih lavova u ime Izetbegovića i Komšića“, tj. rukovodstva Glavnog odbora, koja je dobila 18 glasova. Time su pokušali neutralizirati moj jasan prijedlog da se smijeni tri konkretna lika, što se vidi iz mog izlaganja. Prihvatio sam prijedlog predsjednika da se o tome ne glasa i da se izjasnimo o tome na narednoj sjednici GO kada se konačno bude razgovaralo o analizi rezultata izbora (???) i financijskom stanju stranke. Smatrao sam da, nakon projektiranog uličarskog Nikšićevog skandala i bruke koja je proizvedena, nema svrhe izjašnjavati se ni o jednoj drugoj dilemi osim „za“ oporbu  ili „za“ pregovore. Tim više što su Tuzlaci odbili ponudu da sami idu u županijske pregovore sa svim strankama ako se to ne čini za čitavu državu. S pravom su smatrali da, iako su jedina pobjednička organizacija SDP-a, njihov stav nije da smo mi županijskotvorna ili privatnotvorna već državotvorna stranka“, navodi bivši predsjednik SDP-a BiH te sa žaljenjem konstatira da tako misli prevelik broj dobro organiziranih i besprizornih gubitnika.

error: Content is protected !!