Lažnoj bh. obavještajki potvrđena kazna od pet godina zatvora

Županijski sud u Sarajevu donio je odluku i potvrdio presudu Općinskog suda Sarajevo prema kojoj je sarajevska prevarantica Azra Obuća osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Za kazneno djelo lažno predstavljanje osuđena je na osam mjeseci zatvora, a za kazneno djelo prevara na dvije godine i šest mjeseci zatvora.

Istom odlukom obuhvaćena je i pravomoćna presuda od 10. listopada 2013. godine, kada je Obuća, zbog istih kaznenih djela, kažnjena s dvije godine zatvora. Na kraju joj je kazna objedinjena u jedinstvenu u trajanju od pet godina.

Obuća je u prosincu 2015. i tijekom 2016. godine na prevare varala građane, od kojih je izvukla skoro 17.000 maraka. Oštećenima se predstavljala kao šefica Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i zaposlenica Ureda predsjednika Federacije BiH, obećavajući im zaposlenja.

Tako je Dževada Gazibaru prevarila za 4.000 maraka, koliko mu je uzela za obećani posao u OSA-i. Za istu svotu novca prevarila je i Aidu Čagrnju, kojoj je obećala posao pravnice u Vrhovnom sudu FBiH. Obućina žrtva bila je i Elvira Popara, koja je, također, ostala bez 4.000 maraka, koliko je dala optuženoj za posao u Općini Novo Sarajevo.

Prevaren je i Eldin Nuhanović, kojem je Obuća, također, ponudila posao u OSA-i, a od njega je tražila da joj da 500 maraka da bi mogla izraditi kartice uz pomoć kojih će on kao obavještajac ulaziti u veleposlanstva u BiH. Na meti prevarantice našla se i Samra Salihović, kojoj je Obuća obećala posao u Domu zdravlja Ilidža, zbog čega joj je uzela 1.000 maraka.

Obuća je prevarila i Esmu Džiho, profesoricu engleskog jezika i nastavnicu bosanskog jezika. Obećala joj je zaposlenje u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke. Uzela joj je 1.000 maraka da bi, navodno, počastila članove komisije. Osim toga, Obuća je rekla oštećenoj da treba uplatiti 300 maraka za polaganje državnog ispita, na što Džiho nije pristala, jer je vidjela da od posla nema ništa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!