LJUBUŠKI KARNEVAL POSTAJE MEĐUNARODNI

LMeđu najznačajnijim, ujedno i najveselijim manifestacijama u Bosni i Hercegovini je i Ljubuški karneval, koji uvijek donese pregršt zabave i smijeha. Prema najavama organizatora, a na radost svekolikog ljubuškog puka, karnevalskog šarenila i pošalica neće nedostajati ni ove godine. Osobito raduje činjenica što, nakon dugogodišnjeg održavanja, karneval dobiva međunarodni karakter te će okupiti karnevalske skupine iz nekoliko europskih zemalja. Prigodan program će početi 17. veljače proglašenjem Karnevalske Republike na tvrđavi hercega Stjepana, dok će 24. veljače u sportskoj dvorani biti priređen dječji karneval te 3. ožujka velika karnevalska fešta s raznolikim sadržajima „od jutra do mraka“.

Retrospektiva karnevala kroz film, tekstove…

Kako su za Dnevni list potvrdili iz Karnevalskog društva Prolog, osim domaćih skupina iz Ljubuškog i Hercegovine, svoj dolazak na 21. po redu Ljubuški karneval su najavili gosti iz Republike Hrvatske KU „Tome Krnjeval“ iz Biograda na moru, Makarske maškare iz Krvavice, Društvo Korant iz Slovenije, Karneval Koret iz mjesta Tuzi iz Crne Gore, KUD Sumarton Totszentmarton iz Mađarske, Karnevalska udruga Feštađuni iz Budve te Črna Sraka – Sračinec. Osim toga, u Ljubuški dolaze i predstavnici Federacije europskih karnevalskih gradova FECC sa sjedištem u Amsterdamu u Nizozemskoj te predstavnici Čapljinskog karnevala.

„Što se tiče programa na tvrđavi hercega Stjepana, posjetitelji će se moći prisjetiti Radoslava Dodiga, prvog ljubuškog Meštra od Karnevala. Bit će prikazana i retrospektiva prvog Ljubuškog karnevala iz 1999. godine, kroz tekstove, fotografije ali i kratki film. Također, druženje na tvrđavi  začinit ćemo i s malo hrane i pića, po starim pokladnim običajima“, kazao nam je Jakov Begić, predsjednik Karnevalskog društva Prolog, naglasivši kako u ovom društvu rade i na istraživanju povijesti i običaja maškara, odnosno „mačkara“, koji su prethodili Ljubuškom karnevalu.

Nagrade za najbolje maske i automobil

Glavne točke suđenja Marku Karnevalu, dodao je, bit će: „Majmunski izbori trojedinog precjedništva“, „Dernek Isila“, „Ukazanje Zdravka Mamića u Međugorju, „Pisanje prometne kazne zaboravljenim braniteljima“ i „Ulične tuče muževa i žena“.

Novost na ovogodišnjem karnevalu, u odnosu na protekle godine je i to što je potrebno izvršiti prijave za sudjelovanje maškara u auto-koloni. Svi koji se prijave za sudjelovanje dobit će od organizatora karnevalske registracije te redni broj. Jednako tako, u sklopu dodjele nagrada za najbolje maske, bit će dodijeljena i nagrada za najbolji automobil.

Zanimljivosti o Ljubuškom karnevalu

Karnevalsko društvo Prolog je osnovano 1998., a prvi Ljubuški karneval je održan 1999. godine. Društvo je osnovala skupina od pet ljudi, koji su činili prvu karnevalsku skupštinu, a to su bili: Radoslav Dodig, Ivan Šalinović, Gojko Herceg, Stipe Dodig i Zdravko Dodig. Prve dvije godine, Ljubuški karneval je održan ispred zgrade Općine Ljubuški, potom se od  2001. godine program preselio na Centar malih športova. Godine 2007., osnivačka skupština je prepustila organizaciju karnevala „mladim snagama“. Od tada pa do danas, u Karnevalskom društvu Prolog se svake četiri godine održavaju izbori za karnevalsku skupštinu, zbog čega je skupština nekoliko puta mijenjala svoj sastav. U trenutnom sastavu, skupštinu Karnevalskog društva Prolog čini 31 osoba, a u upravnom odboru su: Jakov Begić, Ivan Šalinović, Jagoda Jelavić, Tomislav Dodig i Ivan Herceg. Od 2014. godine, Karnevalsko društvo Prolog počinje nastupati na drugim karnevalima u nekoliko europskih zemalja, a već od 2015. u Ljubuški počinju dolaziti pojedine gostujuće skupine, uglavnom iz Hrvatske i Crne Gore. U 2018. godini, Ljubuški se pridružio društvu europskih karnevalskih gradova (FECC).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!