Marela Odak: “Profesija primalje je presudna i od iznimne važnosti”

Cilj simpozija je bio ukazati na odgovornost svih sudionika u sistemu perinatalne brige u osiguravanju sigurne okoline i pružanja sigurne perinatalne brige

Svečano otvaranje 3. simpozija babica pod nazivom ”Sigurnost Majke i novorođenčeta u sistemu perinatalne brige” u kojem sudjeluje preko 150 sudionika iz BiH, susjedne Hrvatske i Srbije, upriličeno je jučer ujutro u multimedijalnoj dvorani doma herceg “Stjepan Kosača”, u organizaciji Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru i Klinike za ginekologiju i akušerstvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Prvi dan simpozija je bio rezerviran za radionice koje su se održale u četvrtak na Fakultetu zdravstvenih studija, a jučer ujutro održana su brojna stručna i aktualna predavanja na temu sigurnosti majke i novorođenčeta.

Otvorenje simpozija

Simpozij je otvorila Marela Odak, majka petoro djece iz Čitluka, koja je kazala kako je njeno iskustvo boravka i susreta s ovom strukom u svim životnim prilikama bilo pozitivno i jako ohrabrujuće.

“Vjerojatno ima nešto tu i moje zasluge, jer se nisam bojala porođaja niti dolaska u Rodilište SKB- a Mostar. Senzibilitet, profesionalnost i suradnja s tamošnjim osobljem bili su mi od velike pomoći tijekom svih porođaja i ostali su mi u lijepom sjećanju.

Djeca su najveća radost i bogatstvo na svijetu, a za njihov sretan dolazak na svijet profesija primalje je presudna i od iznimne važnosti”, kazala je Odak.

Na svečanosti otvorenja nazočne su pozdravili: mr.sc. Olivera Perić, predsjednica Organizacijskog odbora, Radmila Komadina, savjetnica gradonačelnika Grada Mostara Ljube Bešlića, prof.dr.sc. Izabela Dankić, prorektorica Sveučilišta u Mostaru za međunarodnu suradnju, prof.dr.sc. Vajdana Tomić, predstojnica Klinike za ginekologiju i porodiljstvo SKB-a Mostar, prof.dr.sc. Herman Haller, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodiljstvo KBC Rijeka i mr.sc. Mario Kordić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar. Uz ostalo, savjetnica Komadina u svom obraćanju istaknula je kako su Grad Mostar i njegova uprava uvijek podupirali one koji rade u službi očuvanja ljudskoga zdravlja i obitelji, a posebice primalje za koje to nije posao nego poziv i misija.

Sistem perinatalne brige

Inače, cilj Simpozija je bio ukazati na odgovornost svih sudionika u sistemu perinatalne brige u osiguravanju sigurne okoline i pružanja sigurne perinatalne brige. Tokom perinatalne brige majka i novorođenče mogu biti izloženi nepoželjnim odnosno štetnim događajima. U interesu sigurnosti majke i novorođenčeta važno je da babica primjenom stečenih vještina na prvom mjestu ne nanosi štetu i da štiti majku i novorođenče. Nažalost, uz sve poduzete postupke u sistemu perinatalne brige nije uvijek moguće postići potpunu sigurnost majke i novorođenčeta.

Piše: Džemila Ovčina, [email protected]

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!