MLADEN STEVANOVIĆ: Prošlu godinu zaključio kao 7. na svijetu u trčanju na 6 sati

Piše: Ersan Bijedić

Jedan jako vrijedan sportski rezultat pomalo izmiče pozornosti javnosti jer se radi o neatraktivnom sportu – ultramaratonskom trčanju, međutim ultra reprezentativac Bosne i Hercegovine, Mladen Stevanović iz Ugljevika (rođen 24. travnja 1987.), je u 2018. godini imao 8. rezultat na svijetu u disciplini trčanje na 6 sati!

Izuzetni rezultati

Stevanović je 10. ožujka prošle godine u Beogradu za 6 sati istrčao 82 kilometra i 200 metara. To je rekord staze u Beogradu, državni rekord BiH i treći Ex-Yu rezultat u ovoj disciplini svih vremena (samo dva Slovenca su ispred). Ako se još uzme da je prošle godine drugi na svijetu, Marco Bonfiglio (Italija), nedavno suspendiran zbog dopinga, onda je Stevanović u stvari godinu zaključio kao ukupno 7. na planeti. Osim toga, Stevanović je prošle godine postavio i državni rekord na 100km (7 sati, 22 minute, 11 sekundi) koji je, kao član reprezentacije BiH, istrčao na Svjetskom prvenstvu u Svetom Martinu na Muri (Hrvatska).

U ovom trenutku, on je bez sumnje najbolji ultramaratonac na prostorima bivše države. Njegovi rezultati su ipak prošli prilično nezapaženo…

 – Koliko je to primijećeno je prilično zanemarivo, ali mislim da će biti jasnije za 5 – 10 godina kad bude više trkača pa budu mogli usporediti rezultate. Tad će se možda malo više poštovati već postignuti rezultati, smatra Stevanović.

Na utrci “upalim autopilot”

Teško je zamisliti kako je to trčati 6 – 7 sati u komadu.

 – U psihološkom smislu je teže u svakodnevici, nego na natjecanju. Ponekad je teško kad iz radnog dana odeš na trening, kad eventualno stvari ne idu kako treba. Ali onda trčanje čovjeka opusti i izbaci loše misli. A na utrci “upališ autopilot” i misliš o ulasku u cilj, odnosno trenutku sreće koji prati taj ulazak poslije svog uloženog truda. Taj osjećaj ponosa poslije utrke za nas, koji nastupamo potpuno iz sportskih motiva, bez nekih materijalnih razloga, puno znači, naglašava Mladen.

Mladen je profesor fizičke kulture i trener u Školi sporta Ugljevik, pa poslije poslovnih obveza uklapa svoje treninge u svakodnevicu. To ga nije spriječilo da istrči niz maratona, završi dva Ironmana (disciplina sa 3,8km plivanja, 180km bicikliranja i 42,2km trčanja), ali se najbolje ipak snašao u ultramaratonima.

 – Tu su mi se složile kockice, a mislim da na 6 sati mogu još dosta bolje jer sam u utrci na 100km imao bolji rezultat u prolazu na 6 sati od postignutog rekorda u Beogradu. To mi je cilj popraviti u ovoj godini. Osim toga, želim s reprezentacijom nastupiti i na SP-u u Rumunjskoj na 50km u rujnu, najavio je Mladen Stevanović.

Najteža faza utrke

Stevanović kaže da mu je psihološki uvijek najteži dio utrke sam njen početak.

 – Bez obzira o kakvoj utrci ili treningu se radi, uvijek mi je najteže prvih 5 kilometara. Na ovakvim ultra trkama mi je prvih 20 – 30 kilometara teško i dosadno, a onda mi je prosto žao stati iako poslije toga nastupaju krize i organizam “vrišti” da staneš. U fizičkom smislu je, naravno, najteži dio posljednja četvrtina utrke, ali tad se pokazuje karakter jer se ne smije dozvoliti posustajanje.

error: Content is protected !!