MOSTARSKE IGRE Tko će voditi obnovu partizanskog spomenika?

Behram kaže kako je neprijatno iznenađen potezom gradonačelnika Bešlića i tvrdi kako to nije rezultat iskrenog stava „gradonačelnika u tehničkom mandatu“, nego onog drugog Ljube Bešlića, odnedavno na poziciji predsjednika Županijskog odbora HDZ-a

Ovoga vikenda u Mostaru se poprilično ‘zakuhalo’ oko pitanja Partizanskog spomen-groblja, koje već godinama čeka na obnovu kao remek djelo čuvenog arhitekta Bogdana Bogdanovića  koje je ujedno proglašeno i nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Naime, iz Agencije ‘Stari grad’ su objavili da su članovi Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru umjesto preminulog Radmila Andrića – Brace za novog predsjednika izabrali Sergia Šotrića.

Kako su rekli, članovi Odbora prof.dr. Mustafa Selimović, Milivoj Gagro, Mumin Isić, Darko Minarik, Milica Dogan, Florijan Mićković, Sead Pintul su takvu odluku donijeli jednoglasno, a  naknadno je svoju suglasnost upisao i prof.dr. Amir Pašić, predsjednik Komisije za nacionalne spomenike BiH, kao i Miralem Fajić, direktor Agencije “Stari grad”, koji je i vodio sastanak Odbora.

Također, izrazili su zadovoljstvo uz informaciju da je ‘uspješno priveden kraju vrlo zahtjevni projekt rekonstrukcije Partizanskog spomen groblja u Mostaru’. Rekli su da je projekt financirao i nadzirao Grad Mostar, da projekt uključuje sve faze njegove ponovne obnove i rekonstrukcije – počev od arhitektonsko građevinskih radova i zaštite hortikulture, sve do instaliranja javne rasvjete, sustava video-nadzora i trajnog fizičkog osiguranja cijelog spomeničkog kompleksa.

Reakcija gradonačelnika

Nedugo nakon ovakve objave iz Agencije ‘Stari grad’ u javnost je izišla reakcija gradonačelnik Ljube Bešlića koji je uputio pismo direktoru Miralemu Fajiću u kojem se osporavaju odluke Odbora, kao i imenovanje novog predsjednika Sergia Šotrića.

Ljubo Bešlić uputio je pismo Agenciji u kojem je, između ostalog, obrazložio da ne može izdati pismenu suglasnost na taj prethodno obavljeni izbor. Gradonačelnik u pismu potvrđuje da je još 2003. godine odlukom gradonačelnika osnovan Odbor za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, te tvrdi da je „inicijativu za sastanak Odbora za obnovu sa navedenim dnevnim redom direktor Agencije, sa naprijed navedenom nadležnošću, trebao uputiti Gradu Mostaru, odnosno gradonačelniku podnijeti inicijativu sa zahtjevom za održavanjem sastanka koji će  organizirati Grad Mostar, ili delegirati obvezu Agenciji, kako bi se upražnjeno  mjesto predsjednika i pojedinih članova Odbora, moglo obaviti u zakonitoj proceduri“.

Također, gradonačelnik Bešlić ističe da je „Grad Mostar kao vlasnik navedenih projekata jedini nadležan, u suradnji sa ostalim nadležnim federalnim instancama vlasti koje daju odobrenja za obnovu nacionalnih spomenika, Agencijom “Stari grad” Mostar i nadležnim Odjelom za urbanizam,uz podršku i inicijativu zakonito izabranog Odbora za obnovu kompleksa, radi određene zahvate, intervencije i radova na tom spomeniku.“

Bešlić ujedno napominje da postoje određena neriješena imovinsko-pravna pitanja kada je u zemljište na kojoj se nalazi partizanski spomenik u Mostaru.

Behram: Bešlić je sa svime bio upoznat

Međutim, nakon reakcije Ljube Bešlića, uslijedila je još jedna, ona od predsjednika ‘Mostarskog kruga’ Alije Behrama koji žestoko optužuje mostarskog gradonačelnika za, kako kaže  „naivnu političku ujdurmu gradonačelnika u tehničkom mandatu”.

Behram tvrdi da je kao predsjednik ‘Mostarskog kruga’, razgovarao s Bešlićem, najavljujući skoru javnu tribinu na kojoj sa građanima Mostara žele podijeliti i sva pitanja vezana za stanje, predstojeće rekonstrukcije i način trajnog očuvanja partizanskog groblja.

„Sa njim sam o ovome najprije razgovarao u svečanoj sali Vladičanskog dvora u Brankovcu, uvečer 10.10.2017.godine, neposredno nakon što smo zajedno prisustvovali književnoj večeri Mostarca“, tvrdi Behram

„Gradonačelnik Bešlić mi je tada, najdirektnije, stavio do znanja da se Odbor treba što prije sastati i izabrati novog predsjednika, po mogućnosti mlađe dobi. Rekao je čak da se on nikako i ne želi miješati oko izbora jer „tamo sjede ozbiljni i kompetentni ljudi“, kaže Alija Behram.

„Ponovo smo se sreli i sutradan, tokom naredne priredbe u okviru „Šantićevih večeri poezije“, nastavlja Behram tvrdeći da je i tada, pred više osoba, Bešlić ponovio svoj stav da Odbor treba konsolidirati kako bi profunkcionirao što prije.

Predsjednik „Mostarskog kruga“ podsjeća gradonačelnika Bešlića i na njegovo obećanje da će bez oklijevanja formalno staviti i svoj potpis ispod odluke o izboru novog predsjednika Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja, čim se Odbor sastane i izabere osobu za tu poziciju. Behram kaže kako je neprijatno iznenađen potezom gradonačelnika Bešlića i tvrdi kako to nije rezultat iskrenog stava „gradonačelnika u tehničkom mandatu“, nego onog drugog Ljube Bešlića, odnedavno na poziciji predsjednika Županijskog odbora HDZ-a.

Također Behram kaže da članovi Odbora pitaju gradonačelnika „što je zapravo bio smisao njegovog pisma, i nije valjda da je planirao da ovako izraslom timu građana Mostara „sam izdiktira i nametne osobu na poziciji predsjednika“.

Još jedan Odbor

Podsjećamo, osim ovog Odbora početkom mjeseca Udruženje antifašista i boraca NOR – a Mostar formiralo je još jedan Odbor za obnovu i revitalizaciju Partizanskog groblja u Mostaru koji broji 69 antifašista iz Bosne i Hercegovine, ali i država nastalih raspadon Jugoslavije.

Za predsjednika tog Odbora izabran je Raif Dizdarević, a tada je najavljeno da će prvi sastanak ovog Odbora biti održan tijekom ovog  mjeseca. G.S.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!